Cu atât s-au scumpit, în medie, produsele și serviciile, iar cel mai mult plătim pentru mâncare. După creșterile alarmante din toamna anului trecut, prețurile la energie au scăzut ușor în primele luni ale anului.
Așa cum vedem de fiecare dată când mergem în magazine sau în piețe, plătim tot mai mult pentru coșul de cumpărături.
Mâncarea este mai scumpă cu peste 22 de procente față de luna februarie a anului trecut, adică înainte de izbucnirea războiului.
Mărfurile s-au scumpit cu 12 la sută, iar serviciile cu puțin peste 10 procente.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: „Sunt două motive de bază – primul din creșterea prețurilor internaționale, la produse alimentare, produse care sunt importate și a doua este legată de creșterea costurilor interne, materiile prime implicate în producție, ca și energia la sfârșitul anului trecut, combustibilul s-a transferat în prețurile alimentelor.”
Iar prețurile cele mai mari sunt la produsele pe care le consumăm cel mai mult.
Zahărul este pe primul loc, în februarie costa cu 63 la sută mai mult față de începutul anului trecut. Și untul a avut o creștere de peste 44 procente. Cu un consum anual de aproape 40 de kilograme pe cap de locuitor, cartofii sunt mai scumpi cu 34 la sută. La fel de mult plătim și pentru ouă și lapte. În timp ce pâinea este mai scumpă cu 23 de procente.
Continuarea pe Stirile PRO TV