V-ati obisnuit deja ca problemele Pascaniului sa fie exploatate politic de cei care au interesul sa obtina o bruma de imagine publica sau de cei care manipuleaza cu indarjire nemultumirile oamenilor si chiar ii instiga, pentru a-si distruge adversarii. O astfel de mascarada a avut loc zilele trecute la Casa de Cultura din Pascani, organizata de Razvan Grecu, patronul de la Actualitatea TV, fosta sluga a primarilor Neculai Ratoi si Grigore Craciunescu, sustinator fara perdea al PNL, acum la dispozitia secretarului Mircea Zuzan. Chiar el, fostul salariat al Primariei, platit din bani publici pentru sprijinirea infiintarii asociatiilor de proprietari, cel care a mintit acum cateva saptamani ca Apa Vital vrea sa factureze la populatie apa meteorica.
Individul, lipsit de rusine, a indraznit sa se urce pe scena in fata sutelor de oameni pentru a se da in spectacol, impreuna cu altii de teapa lui. Pentru a juca, penibil, rolul victimei, al stiutorului si salvatorului in acelasi timp. Sa ii ceri socoteala unui functionar din Primarie pentru ceea ce tu nu ai vrut sa faci ani de zile este culmea tupeului si a nesimtirii. Sa aduni oamenii in sala sub pretextul unei dezbateri publice, stiind ca cei care ar fi trebuit sa raspunda la intrebari au refuzat participarea este un exemplu evident de manipulare. Sa te preocupe soarta primarului Pantazi, instigarea la referendum pentru demiterea lui si a consilierilor, mai mult decat solutiile pentru rezolvarea problemelor reclamate de oameni denota inca o data interesul politic si personal al celui care foloseste televiziunea proprie pe post de maciuca.
Nu cei din sala au facut politica , ci buricul fanfaron urcat pe scena!
Un jurnalist nu are nevoie sa se dea in spectacol pentru a afla raspunsuri la intrebarile cetatenilor. Are la dispozitie emisiunile de stiri si de dezbateri si tot felul de posibilitati de informare. Probabil pentru Grecu nu sunt suficienti cei cativa telespectatori care se mai uita la ATV. Incerca sa faca rost de altii manipulandu-i cu cinism pe cei care cauta cu disperare sa inteleaga ce se intampla cu apa si canalul la Pascani.
In schimb, BIT TV a difuzat numeroase stiri si emisiuni pe aceasta tema . Mie, de exemplu, mi-au cerut pascanenii sa organizez o astfel de dezbatere. O voi face doar daca reprezentantii de la Apa Vital vor confirma participarea si nu de pe scena, ci din mijlocul oamenilor. Cert este ca luni seara, de la ora 18.30, directorul Apa Vital Iasi va fi prezent in emisiunea mea si vom afla raspunsurile pe care Razvan Grecu nu a reusit sau nu a avut interesul sa le obtina, oamenii plecand din sala mai nedumeriti decat au venit.
Oamenii trebuie sa stie ca cei de la Apa Vital nu au venit la intalnire chiar din cauza organizatorilor. Lipsa de profesionalism si de obiectivitate a patronului de la ATV, interesele sale politice amestecate cu problemele pascanenilor, minciunile sale publicate de-a lungul timpului si dorinta de a-l denigra cu orice pret pe Dumitru Pantazi i-au facut, probabil, pe cei de la Iasi sa refuze acesta intalnire. Asta nu inseamna ca cei de la Iasi se ascund cumva, de vreme ce au raspuns, de fiecare data, la intrebarile jurnalistilor si vin din nou la emisiunea mea pentru a dialoga cu pascanenii.
Revenind la problema de fond, vreau sa clarific cateva aspecte care imbraca diferite forme, unele total gresite in perceptia pascanenilor.
1 Retelele de apa si canal din Pascani nu au fost vandute. Ele au fost date spre exploatare operatorului iesean, dar bunurile au ramas in proprietatea noastra. Oricand , daca sunt motive intemeiate, Pascaniul poate iesi din ARSACIS.
2. Nu primarul Pantazi a decis ca serviciile de apa si canal sa fie date spre exploatare societatii APA Vital Iasi. A fost organizata o comisie mixta din consilieri si directorii de la regii, care au analizat si au avizat favorabil aceasta propunere. Apoi proiectul de hotarare fost aprobat de 18 din cei 19 consilieri locali, inclusiv de cei din opozitie. De ce? Probabil pentru ca si ei, la fel ca si mine, cred ca, in imprejurarile actuale, este cea mai buna solutie pentru pascaneni. Au fost alesi sa isi asume astfel de decizii , chiar si fara referendum. Nu inteleg de ce acum ar fi fost nevoie de o consultare a opiniei publice, iar atunci cand Craciunescu a amanetat serviciile de salubritate asociatiei judetene ADIS, decizie care va avea efecte similare in cativa ani de zile, nu s-a intamplat la fel.
3. Nimeni nu vrea sa ii asocieze cu forta pe pascaneni, sa ii colectivizeze, cum spune fanfaronul de la ATV. Noul operator de apa si canal nu vrea sa mai factureze individual acolo unde sunt bransamente generale, dincolo de limita de proprietate. Asa scrie in regulamentul de functionare, care, pana la modificarea sau abrogarea lui, trebuie respectat. Ori incheie contracte cu asociatiile de proprietati sau reprezentantii scarilor de bloc ori locatarii isi fac bransamente individuale la fel ca cei de la case. In primul caz consumurile si pierderile de apa trebuie impartite de asociatiile de locatari, in timp ce, in al doilea caz, fiecare plateste doar ce a consumat . Asa este la Iasi, Bucuresti, Ploiesti si in multe alte orase civilizate din tara. Sistemul actual de la Pascani s-a dovedit a fi unul ineficient, care a dus la plata unor pierderi nejustificate de apa si la protejarea hotilor. Cine are interes ca lucrurile sa ramana la fel?
4. Nu infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari este marea problema, ci mostenirea lasata in urma de fostii si unii dintre actualii presedinti . Ei sunt primii care se opun incheierii contractelor cu furnizorii de servicii . Unora le este frica de rau-platnici altora le este lene. Nu vor sa munceasca, desi sunt platiti, nu vor sa isi asume resposabilitati, nu vor sa fie luati la intrebari de locatari. Din punctul meu de vedere nu poate fi gestionat un condomeniu fara o minima asociare intre locatari, cu sau fara acte. Trebuie luate decizii in comun, sunt necesare cheltuieli, cine le rezolva? In scoli au fost infiintate asociatii de parinti tot pentru rezolvarea unor probleme comune. Si acolo a fost colectivizare, cu forta?
Din pacate pana acum beneficiarul principal al acestui haos a fost societatea de apa si canal, in frunte cu cei care au condus-o, dar si politicienii care au luat decizii populiste in defavoarea masurilor economice necesare.
5. Majorarea pretului la apa in Pascani nu putea fi evitata, cu sau fara intrarea in ARSACIS. Daca serviciul ramanea la Pascani, era necesara o astfel de masura, poate chiar mai dura, pentru a putea fi facute investitii. A cerut-o directorul Prisecaru in incercarea de a-i convinge pe consilieri sa nu voteze contractul de delegare. Apoi s-ar fi majorat usturator pretul la canalizare, dupa intrarea in functiune a statiei de epurare, investitia de modernizare tripland costurile de exploatare. Asta daca pana atunci nu ar fi intrat in faliment dupe ce in 2 ani de functionare a adunat datorii de aproape 7 milioane de lei.
Odata cu aderarea la ARSACIS, majorarea a fost inevitabila. Este un singur pret si o singura modalitate de facturare in tot judetul. Important este ce castiga pascanenii in urma acestor sacrificii. Cei de la bloc – nimic sau cel mult o scadere a pierderilor de apa din facturi. Cei din suburbii si din cartierele de case ale Pascaniului vor avea, in cativa ani de zile, retele de apa, dar mai ales de canalizare. Era si timpul ca, dupa 24 de ani de promisiuni, sa facem un pas esential spre civilizatie. Sunt convins ca, daca serviciul ramanea la Pascani, investitiile de 13 milioane de euro nu ar fi fost facute nici in urmatorii 24 de ani.
PS: Grecule, nu te mai lauda singur cu asa-zisele campanii de interes public. Despre pasarela de la Lunca Pascani, ziarul ”Orizont” a scris pagini intregi, cand tu inca iti mai sugeai degetul. Problema de fond nu a fost rezolvata nici de Ratoi, nici de Craciunescu, nici de Pantazi pentru ca pasarela nu este in proprietatea publica a Primariei. Evident ca puteau fi luate alte masuri, dar numai cu forta. Imi aduc aminte ca si atunci cand pasarela era functionala, iar pe marginea caii ferate era gard, cetatenii tot printre linii voiau sa traverseze, chiar daca erau amendati de militieni. Singurii beneficiari erau tiganii, care obisnuiau sa isi faca nevoile, la inaltime.