Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat la finalul săptămânii trecute, în transparenţă decizională, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022. Noul contract-cadru ar urma să fie pus în aplicare începând cu 1 iulie şi ar viza o serie de schimbări.
Una dintre cele mai importante face referire la întărirea activităţii de prevenţie în asistenţa medicală primară, în rândul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, pentru care ar urma să se acorde un pachet de prevenţie.
Acesta ar consta în trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra componentelor modificabile ale acestuia, respectiv monitorizarea pacienţilor. O altă modificare vizează introducerea unor servicii noi care vor putea fi acordate la medicul de familie: măsurare ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braţ.
Tot medicul de familie ar urma să acorde mai multe consultaţii la domiciliu pentru un asigurat înscris pe lista proprie, cu boli cronice, de la patru consultaţii pe an la o consultaţie pe lună.
De asemenea, având în vedere efectele pe termen lung ale pacienţilor după infecţia cu virusul SARS-COV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii de specialitate din specialităţile clinice cardiologie şi pneumologie vor putea recomanda servicii conexe actului medical, furnizate de kinetoterapeuţi/ profesori de cultură fizică medicală/ fiziokinetoterapeuţi, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică şi de reabilitare, prin scrisoare medicală.
Totodată, consultaţiile la distanţă pentru afecţiuni cronice vor putea fi acordate fără să fie necesară folosirea cardului de sănătate sau biletul de trimitere de la medicul de familie sau de la cel specialist.