-1.8 C
Paşcani
luni, ianuarie 13, 2025

Medicii pediatri din România trag un semnal de alarmă. Fenomenul ciudat observat la un număr tot mai mare de copii a umplut secțiile. Cum se manifestă

Medicii pediatri din România trag un semnal de alarmă. Un număr tot mai mare de copii ajung la camerele de gardă cu cazuri neobișnuite de pneumonie pentru luna septembrie. Acestea se întâlnesc, de regulă, pe timpul iernii. Pe secție de pediatrie a Spitalului de copii Victor Gomoiu din Capitală se află internați în acest moment în jur de 20 – 25 de copii cu pneumonie, mulți dintre ei având nevoie de mască de oxigen.

Val neobişnuit de pneumonii în spitalele de copii

Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie în cadrul Spitalului de copii Victor Gomoiu din Capitală, şeful secţiei clinice pediatrie 1, acolo unde sunt tratate patologie respiratorii, a declarat pentru News.ro că medicii din spital se luptă în aceste zile cu multe cazuri de pneumonii, neobişnuite pentru luna septembrie.

Acestea sunt întâlnite, cu precădere, în lunile de iarnă, iar cei mai vulnerabili sunt de această data copiii mai mari. Totodată, mulți dintre ei sunt dependenţi de oxigen, fac aerosoli şi au analizele modificate. Specialistul spune, însă, că nu a fost nevoie să fie intubat niciunul, doar că formele de boală sunt grave, faţă de anii trecuți.

„Avem minimum 20 – 25 de cazuri de pneumonie internate, paturile de pediatrie sunt 80. Sunt cei cu vârstele foarte mici, dar în mod neaşteptat sunt şi preşcolari şi şcolari mici, copii de 5-7 ani pe care şi în alte dăţi când îi avem cu pneumonii, ca grup de vârstă mă refer, ei nu evoluează cu insuficienţă respiratorie, adică sunt neobişnuit de mulţi, şi pentru unul care are experienţă mare ca mine datorită vârstei, este neobişnuit de mult să avem atât de mulţi copii dependenţi de oxigen şi cu nevoie de medicaţie inhalatorie, de aerosoli, cu analize modificate, cu sindrom funcţional respirator şi insuficienţă respiratorie”, a spus specialistul.

Continuarea pe impact.ro

Recomandări