Nu se ştie cu exactitate valoarea investiţiei, dar numai valoarea contractului de asistenţă tehnică şi proiectare este de 82 de milioane de lei. Practic, cea mai mare parte din judeţ va fi deservită de ApaVital, printr-o nouă reţea de conducte, staţii de clorinare şi pompare
După mega-investiţia în infrastructura de apă din judeţ, ApaVital pregăteşte noi proiecte pe care să le implementeze cu fonduri europene. Societatea a pus la bătaie un contract de 82,12 milioane de lei pentru asistenţa tehnică astfel încât să pregătească aplicaţia de finanţare şi documentaţiile de atribuire pentru noile proiecte. Acestea vor fi depuse pentru finanţare europeană din programul 2014-2020. În momentul de faţă, încă este în implementare proiectul derulat de ApaVital, în valoare de 590,4 milioane de lei, pe programul POS Mediu.
Dezvoltarea zonei metropolitane
Noile proiecte ale ApaVital vor însemna investiţii în reţele de apă, staţii de pompare şi rezervoare în 27 localităţi din judeţ. Noua investiţie va fi depusă pentru finanţare europeană şi va presupune 279.300 metri de aducţiuni de apă şi peste 800.000 metri de conducte de alimentare cu apă, peste 880.000 metri de canalizare – extindere şi reabilitare.
De asemenea, se vor construi 23 staţii de clorinare, 18 staţii de pompare apă, 29 rezervoare de apă şi 127 staţii de pompare ape uzate şi 17 staţii de epurare. ApaVital a pus la bătaie contractul de peste 82 de milioane de lei pentru proiectarea obiectivelor amintite, pentru asistenţa tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor. Contractul reprezintă un prim pas pentru accesarea fondurilor europene şi urmează să fie scos la licitaţie pe 2 septembrie.
Pentru zona metropolitană Iaşi, noua investiţie presupune lucrări în localităţile Iaşi, Valea Lupului, Miroslava, Valea Adâncă, Horpaz, Lunca Cetăţuii, Dumbrava, Ciurea, Piciorul Lupului, Hlincea, Vişan, Cercu, Todirel, Bârnova, Pietrăria, Păun, Vlădiceni, Goruni, Tomeşti, Holboca, Dancu, Şorogari, Rediu, Breazu, Chicerea, Osoi. Se vor realiza 33,5 km de conductă de aducţiune nouă şi se vor reabilita 29 km de conductă. Investiţia presupune două staţii de clorinare, o staţie de pompare, cinci rezervoare şi branşamente.