Un nou studiu publicat în revista britanică „The Lancet Public Health” sugerează că 7.000 de pași pe zi ar putea fi suficienți pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive și pentru a proteja organismul de mai multe boli grave, relatează BBC.
Această țintă este, potrivit cercetătorilor, mai realistă decât cei 10.000 de pași promovați frecvent ca standard ideal. Studiul a arătat că atingerea pragului de 7.000 de pași este asociată cu un risc redus de boli grave precum cancerul, demența și bolile cardiovasculare.
„Există această percepție că trebuie să facem 10.000 de pași pe zi”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Melody Ding, „dar acest prag nu are o bază științifică solidă”. Cifra de 10.000 de pași își are originile într-o campanie de marketing din Japonia anilor ’60, când, înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964, a fost lansat un pedometru numit manpo-kei, care se traduce prin „aparat de 10.000 de pași”.
Ding explică faptul că această recomandare a fost scoasă din context și, în timp, a devenit o normă nescrisă promovată de aplicații și brățări de fitness.