“Mihai Busuioc” a ajuns în spațiu
O echipă formată din 7 elevi de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Paşcani se află printre finalistele competiţiei „Astro Pi“, organizată de Agenţia Spaţială Europeană. Experimentul tinerilor din “MiBus researchers” este rulat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în cadrul unor misiuni ştiinţifice coordonate de astronautul Thomas Pesquet.
Irina Costaş, Georgiana Druc, Nicuşor Acatincăi, Alexandru Baciu, Andrei Buzatu, Paul Dascălu şi Răzvan Nemţanu, elevi în clasa a IX-a la specializarea „Tehnician Operator Tehnică de Calcul” de la “Mihai Busuioc”, coordonați de profesorul Adrian Tomuș au ajuns în spațiu. Este vorba despre un concurs la care s-au înscris și la care au participat și muncit foarte mult.
Elevii, majoritatea dintre ei navetiști, spun că acest concurs, la început le-a părut o joacă, însă când au văzut rezultatele și mai ales că primesc semnale din partea Stației Spațiale s-au pus serios pe treabă. Alături de profesor au reușit să facă o figură frumoasă. Spera ca la final să fie premiați.
Conducerea școlii, profesor Elena Panțiru spune că rezultatul echipei din Pașcani o bucură și mai ales aduce multă mândrie unității de invățământ dar și orașului care a ajuns să fie cunoscut și în spațiu.
Astronautul Thomas Pesquet mulțumește tuturor echipelor care s-au înscris în competiția Astro Pi și spune că au făcut o treabă exelentă. Dat fiind că au fost mulți candidați, decizia a fost una grea mai ales să experimenteze testele la bordul Stației Spațiale Internaționale. Printre cele mai bune candidaturi se număr și echipa din Pașcani. Astfel, astronautul francez a transmis un mesaj elevilor și profesorului din Pașcani, de la Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc”.
„Nu uitaţi că Astro Pi nu se termină la finalul proiectului. Vă încurajez să experimentaţi modalităţi diferite de a realiza proiecte la fel de interesante. Folosiţi-vă imaginaţia, puneţi-vă întrebări, provocaţi-vă şi bucuraţi-vă de ceea ce descoperiţi!“, a transmis astronautul francez.
Pe 15 mai vor fi făcute publice testele experimentelor. Astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spaţiu vor fi trimise echipelor participante, care vor analiza rezultatele.
Agenţia Spaţială Europeană (European Space Agency- ESA) este formată din 22 de membri. Este o organizaţie interguvernamentală creată în 1980, cu sediul la Paris, în scopul asigurării şi dezvoltării cooperării între statele europene în domeniile cercetării şi tehnologiei spaţiale. Este a treia agenţie spaţială în lume, după NASA şi Agenţia Federală Spaţială Rusă.