Cei mai mulţi dintre potenţialii beneficiari de ajutoare financiare pentru centrale termice individuale acordate de Primăria Paşcani, au datorii la bugetul local. Este concluzia autorităţilor locale după ce joi, la audienţe au fost numeroase cereri de scutire de la plata din partea cetăţenilor.
Reprezentanţii municipalităţii atrag atenţia ca singura cale de rezolvare este achitarea taxelor impozitelor restante. Cei care o fac până la sfârşitul lunii octombrie 2019 beneficiază de ştergerea penalităţilor dacă depun o cerere în acest sens, conform unei hotărâri aprobate la iniţiativa primarului Dumitru Pantazi. În primavara acestui an erau aproape 3900 restantieri la bugetul local, cei mai mulţi dintre ei cu amenzi neachitate sau taxa de salubritate.
Sunt însă şi cazuri sociale deosebite, de păşcăneni care nu au nici o sursă de venit. De exemplu o femeie în vârstă de 63 de ani a solicitat intervenţia Primăriei pentru a a avea cu ce să se încălzească ia iarna.
Trăieşte cu 142 lei pe lună dintr-un ajutor social de la Primărie şi avea restante la plata taxelor şi impozitelor locale de peste 1000 lei. Din acest motiv nu se califica pentru ajutoarele financiare în vederea achizitionarii unei centrale.
Povestea a ajuns imediat la cunoştinţa unui afacerist local care i-a oferit pe loc o parte din bani necesari pentru achitarea datoriei. Restul ar urma să rezolve Primăria Paşcani prin acordarea unui ajutor de urgenţă.
Menţionăm că păşcănenii care vor să beneficieze de ajutoare pentru sisteme de încălzire trebuie să depună o cerere tip de la ghişeul Primăriei însoţită de copiile şi originalele actelor de identitate ale membrilor familie, de proprietate a locuinţei unde urmează să fie pusă centrală termică, adeverinţa de la RAGCL din care să reiese că locuită era branşata la sistemul centralizat de încălzire până la 01 aprilie 2019, adeverinţele de venit şi Certificatul Fiscal că nu are datorii la bugetul local. Până acum au fost înregistrate peste 50 de cereri. Dosarele urmează să fie analizat apoi va fi făcută o Anchetă socială la domiciliu.
Ajutorul financiar va fi de 2500 lei pentru locuinţele cu o cameră, 3000 lei pentru cele cu două sau trei camere şi de 3500 lei pentru cele cu patru camere.
Pot primi aceşti bani familiile sau persoanele singure care figurau în sezonul trecut cu locuinţa branşată la sistemul centralizat de încălzire şi care s-au debranşat sau urmează să o facă, după data de 1 aprilie 2019, de când RAGCL nu a mai furnizat servicii. Banii vor fi acordaţi pentru centralele care urmează să fie cumpărate, nu şi pentru cele care au fost deja achiziţionate. Beneficiarii trebuie să fie proprietari sau coproprietari ai locuinţei unde urmează să fie amplasată centrala.
De asemenea beneficiarii nu trebuie să aibă datorii la bugetul local iar venitul net lunar pentru fiecare membru de familie nu trebuie să depăşească 1263 lei lei, adică venitul minim net pe ţara stabilit conform legii. Ajutorul financiar se acordă o singură dată numai pentru locuinţa de domiciliu, reprezentantului familiei.