luni, mai 12, 2025
14.9 C
Paşcani
Login

Noile reguli la salubritate. Sunt aceleaşi pentru tot judeţul, ca şi la apă şi canalizare

Precizări importante privind viitorul serviciilor de salubritate, în toate localităţile din judeţ.Ele au fost făcute în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei Economice din cadrul legislativului local la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii asociaţiei judeţene ADIS.
Consilierii au vrut să afle, mai întâi, dacă pot modifica regulamentul serviciului de salubritate, document însuşit deja de 71 de primarii din judeţ. El urmează să fie aprobat în şedinţă programată mâine de la ora 10.00.
Răspunsul reprezentanţilor ADIS a fost categoric. Toate localităţile care au intrat în asociaţie trebuie să respecte aceleaşi reguli, la fel ca în cazul asociaţiei judeţene de apă şi canalizare, iar pentru Paşcani nu pot fi făcute altele separat.
Mai mult Marius Pintilie a întrebat dacă Pascaniul poate duce gunoiul la o altă groapa ecologică din alt judeţ pentru reducerea costurilor, nu la cea de la Tutora Iaşi, aflată la aproape 90 de km distanţă.
Şi aici răspunsul celor de la Iaşi a fost categoric. Tot gunoiul din judeţ trebuie depozitat la Iaşi iar restul depozitelor nu au voie să primească deşeuri menajere din alt judeţ. Poziţia reprezentanţilor ADIS a fost confirmată şi de directorul societăţii locale salubritate, Eduard Dumea. El a spus că a făcut demersurile conform solicitărilor consilierilor locali de a depozita gunoiul la depozitul din judeţul Neamţ dar răspunsul a fost negativ.
O altă întrebare a fost legată de cine urmează să presteze serviciile de salubritate la Paşcani. După organizarea licitaţiilor ele vor fi împărţite de mai mulţi operatori. Unul va face colectarea şi transportul până la staţia de transfer de la Ruginoasa, altul îl va transporta la Iaşi iar depozitarea va fi achitata, de asemenea, separat
Consilierii au vrut să află şi care sunt costurile şi cum urmează să fie achitate.
Din răspunsul specialiştilor reiese că operatorii vor fi plătiţi de autorităţile locale în funcţie de cantitatea de gunoi trasporta sau depozitată, între 80 şi 120 de lei pe tonă, dar preţul va fi stabilit în urma licitaţiilor. La rândul lor primăriile vor încasa o taxă de salubritate de la populaţie, de 8,19 lei de persoană pe lună, prin intermediul Serviciului de Finanţe Locale. Agenţii economici vor achita preţul conform contractelor încheiate direct cu operatorii, în funcţie de cantitate.
În acelaşi context consilierii au cerut lămuriri privind colectarea selectivă pentru scăderea cheltuielilor. Şi de această dată reprezentanţii ADIS au făcut apel la regulament. Gunoiul din judeţ este proprietatea asociaţiei şi prin urmare persoanele fizice nu pot să îl valorifice. El trebuie depus selectiv la punctele de colectare din oraş iar în suburbii, astfel de locaţii, vor fi amenajate câte una la 250 de locuitori. Pentru societăţile comerciale nu sunt astfel de restricţii. Ele pot valorifica deşeurile, mai ales ambalajele, dacă au contracte de colectare cu alte societăţi de profil.
Menţionăm că regulamentul urmează să intre în vigoare de la jumătatea acestui an, după finalizare investiţilor la staţia de transfer şi desemnarea operatorilor în urma licitaţiilor.

Recomandări