Începând de ieri, au intrat în vigoare mai multe modificări aduse Codului Muncii. Vestea bună: concediul medical, cel de maternitate precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă. În consecinţă, perioadele respective nu vor mai fi scăzute din numărul de zile de concediu de odihnă de care beneficiază angajaţii. De asemenea, perioadele respective vor fi luate în considerare la stabilirea vechimii în muncă.
Minusuri la vechime
Pe de altă parte, potrivit prevederilor Legii nr. 12/2015, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, absenţele nemotivate şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechime. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională.”Concediile pentru formare profesională fără plată nu conduc la reducerea vechimii în muncă. Dacă un angajator apelează la un salariat temporar pus la dispoziţie de o societate ce are ca obiect de activitate punerea la dispoziţie de personal, salariatul angajat prin contract de muncă temporară nu poate să aibă un salariu mai mic decat salariatul utilizatorului când acesta ar fi prestat o muncă similară”, se precizează în forma publicată recent privind noul Cod al Muncii.
Concediul de odihnă
Referitor la concediul de odihnă, Codul muncii dispune, în prezent, că acesta “se acorda proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”. Potrivit avocat.net, sintagma respectivă va fi eliminată odată cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12/2015, astfel că dispoziţia va arăta aşa: “durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile”.
Noul act normativ introduce şi precizarea conform căreia salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar şi în situaţia în care concediul medical se va întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În acest caz, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical, precizează Economica.net. Compensarea în bani a concediului de muncă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Tot Codul muncii stabileşte că sărbatorile legale în care nu se lucrează şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.