Șomajul a crescut ușor în februarie, până la 5,6%, arată ultimele date de la Biroul European de Statistică, publicate marți, 1 aprilie. Rata șomajului din România se situează un pic sub media europeană, care a ajuns la 5,7% în februarie. În numere absolute, este vorba de 457 de mii de oameni, o creștere de aproape 5% față de numerele din februarie 2024. Într-un peisaj mai larg, datele arată că nu sunt suficiente locuri de muncă pentru toți oamenii.
Pe lângă cifrele din februarie, Eurostat a publicat recent și datele pentru ultimele trei luni ale anului trecut. La finalul lui 2024, numărul șomerilor din țara noastră s-a ridicat la 465.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani, conform biroului. Datele sunt ajustate sezonier sau calendaristic.
Cifre mai mari ca la vecini
Între țările din regiune, doar Polonia – o țară semnificativ mai mare decât România – are mai multe persoane care își caută loc de muncă, aproape de jumătate de milion. Altfel, numărul șomerilor din Ungaria a ajuns la 218.000 la finalul anului trecut, mai puțin de jumătate din cifra din România. Slovacia și Cehia au numere comparabile, de aproximativ 140.000 de persoane, în timp ce, în Bulgaria numărul șomerilor a ajuns la 120.000. Dintre toate aceste țări, doar în România a crescut numărul față de trimestrul al treilea, arată datele Eurostat.
În procente, România are cel mai mare număr de șomeri raportat la populația activă. După ajustarea sezonieră și calendaristică, țara noastră are o rată a șomajului de 5,7%. Prin comparație, Slovacia are 5,2%, Ungaria are 4,4%, iar Bulgaria are 3,9%. În Polonia, rata șomajului este 2,8%, iar Cehia are cea mai mică pondere din regiune, de 2,6%.
Puține locuri de muncă
În sectoarele de piață, erau puțin peste 24.100 de locuri de muncă disponibile la finalul ultimului trimestru din 2024, arată datele neajustate sezonier sau calendaristic de la Eurostat. Este cel mai mic număr de locuri de muncă disponibile din ultimele 16 trimestre. La vârful acestei perioade, prin comparație, erau peste 34.700 de locuri de muncă disponibile, în primul trimestru al lui 2022.
În statistici, economia de piață exclude agricultura și domeniile conexe, dar și administrația publică, asistența socială sau educația, printre altele. O privire mai detaliată asupra statisticilor europene arată că, la finalul anului trecut, în România erau sub 470 de locuri de muncă vacante în agricultură, silvicultură și pescuit. În industrie erau disponibile 8.200 de slujbe și în construcții erau 1.200.