O pășcăneancă este reumită în Italia pentru un talent rar întâlnit. Iuliana Coman face flori din mătase naturală, pentru cele mai luxoase hoteluri din Peninsulă. Primește comenzi de la cei mai înstăriți oameni iar creațiile ei, care par a fi naturale, au ajuns să fie expuse în cele mai în vogă reviste de specialitate sau expoziții tematice.
A plecat în Italia, imediat după terminarea liceului, “o decizie luată în câteva ore” spune Iuliana sau Lica cum o știu persoanele din Pașcani, care nu își vedea viitorul aici, în orașul în care a crescut.
A facut torturi cu flori de zahăr unicat pentru sute de persoane din Italia iar una dintre comenzi a venit de la un magnat rus care a făcut petrecerea în Veneţia. Publicitatea „din gură în gură” a făcut-o să fie cunoscută şi comenzile să curgă.
În Italia toată lumea o cunoaște de Giulia dar și femeia care face cele mai bune prăjituri sau mai nou, care e pe val pentru decorațiuni de nuntă.
Nu a urmat cursuri specializate ci dorinţa ei de a şti mai mult, de a face mai bine, a fost autodidactă. Pentru a face florile din mătase naturală a pornit de la florile facute pentru coroniţa fetiţei din satin. Apoi, fotografiile postate pe anumite site-uri a făcut să primească comenzi pentru decorarea unui hotel luxos din Italia.
Pentru următoarea perioadă are programate multe evenimente, iar din toamnă va apărea „pe sticlă” la cea mai cunoscută televiziune din Italia.
Dar despre acestea şi mai ales cum a ajuns până aici, ne spune chiar Iuliana Bucan în cadrul interviului acordat pentru BIT TV.
Pentru început, câteva cuvinte despre tine.
M-am născut în Iaşi în vara anului 1986. Părinţii mei sunt din Paşcani, locul în care am crescut. Am avut o copilărie ca oricare alta, plină de vise şi proiecte dar care, cu trecerea anilor s-au schimbat. Am studiat la unul dintre cele mai bune licee din Paşcani, acum Colegiul “Mihail Sadoveanu”, unde, una dintre profesoare mi-a rămas în suflet. Este vorba despre Dana Dominte, profesor de psihologie. Nu uit vorbele ei. Îmi spunea că am o inteligenţă creativă ieşită din comun. Atunci nu dădusem prea multă importanţă, dar cu trecerea anilor mi-am dat seama că avea mare dreptate.
Ce cuvinte te descriu cel mai bine?
Simplitate, pasiune, perfecţiune.
În urmă cu mulţi ani erai căutată pentru că făceai dulciuri şi decorai torturile într-un mod inedit. Când s-a întâmplat? Cum?
Am început să realizez torturi acoperite cu pastă de zahăr în 2007 pentru prima dată cu ocazia aniversării a 25 de ani de căsătorie a unor buni prieteni de aici. Îmi aduc aminte şi acum că realizasem un tort acoperit cu pastă de zahăr roşie şi trandafiri albi. Acei trandafiri mi-au rămas în suflet şi acum. Am avut de la început o atracţie pentru flori. Chiar şi când realizăm torturile mai deosebite, aveau mereu multe flori folosite pentru decoraţie.
Comenzi au fost? Pentru cine? Ce au spus clienţii de creaţiile tale?
Am realizat foarte multe torturi pentru prieteni în acea perioada dar erau şi foarte multe persoane care aflau despre creaţiile mele şi mă căutau. Toţi erau foarte mulţumiţi, iar majoritatea rămâneau încântaţi când vedeau cât de adevărate păreau florile mele. Comanda care mi-a rămas în suflet din acea perioada a fost pentru o nuntă la Veneţia pentru un magnat rus.
Ai urmat cursuri sau munca s-a îmbunătăţi de la comandă la comandă?
Nu am urmat cursuri. A fost mai mult o lupta cu mine însămi să reuşesc să scot dintr-o bucată de pastă o floare. Ţineam extraordinar de mult să învăţ singură şi să pot spune că a fost 100% muncă mea.
Cu trecerea anilor am avut posibilitatea să îi fiu translatorul unuia dintre cei mai buni profesionişti din lumea florilor de zahăr – Alan Dunn, care a fost aici (nr. Italia) pentru diverse cursuri.
Trecerea de la flori de zahăr la cele de mătase, când s-a întâmplat? Cum?
Florile de mătase erau în sufletul meu de foarte mulţi ani. Practic văzusem florile de mătase în momentul în care începusem să fac florile de zahăr, dar rămăseseră pe ultimul plan. Eram destul de prinsă cu florile de zahăr şi nu am dat prea multă importanţă.
În perioada în care o aşteptăm pe fiica mea, am renunţat la florile de zahăr pentru un timp. Am ales să stau departe de flori pentru ca toată atenţia mea să se reprofileze pe copilul care urmă să se nască şi nu am greşit.
În 2015, ianuarie, Camilla, fetiţă mea, a devenit “complice” la realizarea amintirilor mele, şi anume a florilor de mătase. La început, realizăm floricele din satin pentru coroniţele ei. Apoi a venit o altă provocare. Să încerc să realizez un trandafir din satin. Şi am reuşit. Am atras atenţia atunci unuia dintre cei mai buni wedding planners din Italia, care e în top 10, Angelo Garini. Mi-a comandat câţiva trandafiri pe care i-a folosit în realizarea unui serviciu fotografic pentru unul dintre cele mai rafinate hoteluri din Italia – Baglioni.
Apoi, am făcut saltul la florile de mătase. Dacă în ianuarie făceam flori din satin, la sfârşitul lui martie 2015 realizăm primul meu trandafir din mătase pură.
(Poze făcute pentru Hotel Baglioni. Fotograf Gabriele Basilico, amenajare Angelo Garini)
Care a fost cea mai mare realizare de până acum?
Realizări au fost multe, însă am mai multe realizări acum, când fac flori de mătase. Spre exemplu, creaţiile mele au fost publicate, în septembrie anul trecut, în revista Vogue Sposa, Immagina Magazine, revista exclusivă cu cele mai bune creaţii a profesioniştilor Italia.
Am fost oaspete de onoare la un salon pentru căsătorii, florile mele au fost expuse într-un alt salon tot pentru nunţi la Milano, am început colaborarea cu Angelo Garini şi Maria Veneziano, proprietara a Creativemamy.
Am reuşit să atrag atenţia celor de la televiziunea Răi, Radiotelevisione italiană alături de care voi începe filmările din septembrie pentru unul dintre programele lor de top.
Cât de greu este să faci flori de mătase?
E destul de greu, chiar dacă nu pare. Este nevoie de foarte multă răbdare în primul rând. Timpul mediu de a realiza o floare de mătase ţine de complexitatea ei. De exemplu o simplă floare cu câteva petale se poate realiza în 2-3 ore, iar o floare complexă, tip un trandafir David Austin poate dura şi două zile. Apoi e nevoie şi de foarte mult talent. La momentul actual eu sunt printre primele 3 persoane în lume care realizează manual flori realistice de mătase. Am reuşit prin muncă mea într-un an jumătate să întrec persoane care au şi 20 de ani de experienţă în acest domeniu. Am reuşit să atrag atenţia multora cu florile mele. E o satisfacţie enormă.
Cât costă o floare?
Costul unei flori depinde de complexitatea ei. Cele mai simple, albe, pornesc de la 3 euro. Dar majoritatea florilor pe care le fac pornesc de la 15 euro bobocii de trandafiri şi ajung până la 70-80 de euro firul pentru trandafirii de tip David Austin. Buchetele cele mai simple sunt în jur de 300 de euro, dar pot ajunge şi la 800-1000 de euro. (foto)
În ce proiecte eşti implicată.
Momentan colaborez cu Angelo Garini şi Creativemamy… proiecte exacte pentru viitor nu am, prefer să “trăiesc momentul” aşa cum se spune şi să iau lucrurile aşa cum vin. Visul mare ar fi să reuşesc într-o zi să realizez rochii în stil Dior… dar mai este multă stradă până atunci.
Cum te vezi peste câţiva ani?
Mă văd mama în primul rând şi apoi profesionist.
În Paşcani ai mai fost?
Nu. Am fost acum 2 ani, de atunci din cauza activităţilor în care am fost implicată din păcate nu am avut timp. Dar o să mă întorc la sfârşitul lui iunie a.c. şi voi stă până pe 5 iulie.
Un cuvânt de final…
Perseverează şi vei găsi cheia succesului.
sursa foto – arhivă personală Iuliana Coman AICI