România a trecut sâmbătă la ora de vară, când ceasurile s-au dat înainte cu o oră, iar ora 3:00 a devenit ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie a avut doar 23 de ore. Modificarea ceasului la ora de vară, pentru oameni, după cum susțin specialiștii, înseamnă întreruperi în tiparele de somn, ale căror efecte negative sunt resimțite în perioada imediat următoare.
Schimbarea orei are loc anual, la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2024, de pe 20/21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice. “Această schimbare de o oră poate să nu pară mult, dar poate avea efecte negative în ceea ce privește sănătatea mintală dar și sănătatea fizică, din cauza faptului că modifică ritmul circadian, ciclul natural de 24 ore al organismului care reglează funcțiile cheie precum apetitul, starea de spirit și bineînțeles somnul”, a declarat psihoterapeutul Eliza Cogian.
Efectele trecerii la ora de vară și cum ne putem odihni
Andreea Zabara Antal, medic specialist la Spitalul de Pneumologie Iași, cu competență în somnologie, a explicat pentru “Ziarul de Iași” cum ne poate influența viața această modificare. “Somnul ocupă un sfert din viața unei persoane, având un impact major asupra calității acesteia. La momentul de față sunt cunoscute și studiate aproximativ 90 de afecțiuni ale somnului, toate cu implicare atât la nivel individual, cât și la nivelul societății. Somnul este o stare fiziologică, periodică și reversibilă, cu anumite particularități. Apare suprimarea temporară a conștienței, abolirea parțială a sensibilității, încetinirea funcțiilor vitale – ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii corpului, scăderea funcțiilor secretorii. Așa este fiziologic să se întâmple, este modalitatea prin care organismul se restartează, iar abaterile de la acest echilibru au consecințe asupra individului”, a declarat aceasta.