Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este „alarmant”, potrivit unui raport al filialei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care recomandă măsuri de sănătate publică pentru a limita accesul la băuturile alcoolice, transmite News.ro.
„Utilizarea pe scară largă a substanţelor nocive în rândul copiilor din multe ţări din regiunea europeană (şi nu numai) constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat într-un comunicat de presă, citat de BFM TV.
Pentru a contracara această tendinţă, se solicită taxe mai mari, restricţii privind punctele de vânzare şi publicitatea şi interzicerea agenţilor aromatizanţi. După ani de scădere a consumului de substanţe psihoactive, „anumite date sugerează că pandemia Covid-19 a dus la o nouă creştere a consumului”, notează raportul, care compilează date de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală şi Canada.
Măsurile de reţinere au schimbat, de fapt, obiceiurile tinerilor de 11-15 ani. Aceştia au fost mai prezenţi online şi mai expuşi la publicitatea digitală. Aceste schimbări şi-ar putea lăsa amprenta.