Norma privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din 2011 a fost înlocuită vinerea trecută printr-un nou ordin al ministrului justiției, care stabilește onorariile minimale pe care notarii le percep de acum înainte pentru diversele acte și proceduri. Spre deosebire de vechiul ordin, noile norme ar trebui să-i ajute pe cei interesați să înțeleagă mai bine care sunt tarifele minime la care trebuie să se aștepte când merg la notar.
Ordinul ministrului justiției nr. 177/C/2024 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici a înlocuit, începând cu 26 ianuarie, vechiul ordin pentru aprobarea normelor, în vigoare din 2011.
Câteva exemple din rândul noilor onorarii minimale stabilite pentru diverse acte și proceduri notariale – cele stabilite în sumă determinată, mai întâi (asta înseamnă că tarifele efectiv aplicate pleacă cel puțin de la nivelul specificat mai jos):
- autentificarea unui act constitutiv al persoanei juridice, atunci când aportul este în bani şi nu depăşeşte valoarea minimă admisă de lege şi nu constă în aport în natură de bunuri mobile sau imobile – 300 de lei;
- autentificarea unui act constitutiv al unei asociații sau fundații – 150 de lei;
- autentificarea unui testament – 130 de lei;
- în cazul autentificării procurilor, avem un tarif minimal de 100 de lei pentru anumite operațiuni (reprezentare la succesiune, partaj, înstrăinarea sau dobândirea de bunuri mobile sau imobile, orice alte mandate) și un tarif minimal de 8 lei pentru încasarea pensiilor, a alocației ori a diverselor drepturi provenind din legi speciale;
-
legalizarea semnăturii părţilor pe înscrisuri pornește de la cel puțin 250 de lei;
- în cazul cererilor de divorț – 750 de lei atunci când nu sunt copii minori și 1.200 de lei atunci când sunt.