Oră de istorie altfel la o școală din Pașcani la care au participat zeci de liceeni. Ei s-au pregătit cu o expoziție, s-au documentat și chiar au urmărit câteva secvențe de film pe tema holocaustului. La sfârșit au rămas impresionați și chiar au spus că subiectul este unul dureros și acum. Coordonatorii activității au fost profesorii de istorie ai instituției de învățământ.
Colegiul CF Unirea din Pașcani a găzduit astăzi, 7 octombrie, o oră altfel de istorie. Tema principală a fost – Ziua națională de comemorare a holocaustului în România. Acțiunea și-a propus să reamintească elevilor evenimentele tragice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între care și crimele săvârșite de către regimul antonescian împotriva evreilor, mai ales privind deportarea și exterminarea acestora în Transnistria.
Activitatea a fost structurată pe două componente: prima componentă s-a referit la Holocaustul în Europa, avându-se în vedere rasismul și antisemitismul promovat de Germania nazistă. Elevii au urmărit imagini din lagărul de concentrare de la Bergen – Belsen dar și din lagărul de exterminare de la Auschwitz, utilizând imagini din filmul documentar „Eroii celui de-al doilea război mondial” și au vizionat secvențe din filmul artistic „Lista lui Schindler” (1993).
A două componentă: dezbatere privind Holocaustul în România. Elevii au pregătit prezentări power point privind deportarea și exterminarea evreilor în Transnistria dar au vizionat și imagini din filmul documentar „Istoria Evreilor. Holocaustul din România“.
Activitatea a fost completată cu două studii de caz: Memorialul Holocaustului din Berlin și Memorialul și Muzeul din Sachsenhausen – prezentari power point și comentariu realizate de profesorul de istorie Gabriel Bugioeanu pe baza fotografiilor realizate în timpul vizitării acestor muzee. De asemenea, s-a realizat o expoziție cu desene ale elevilor cu titlul „Holocaustul nu trebuie uitat“ . Participanți au fost 70 de elevi din clasele IX – XII. Organizatorul activității au fost profesorul Bugioeanu Gabriel. Alți profesori implicați și participanți la activitate au fost: Spataru Ioan Mugurel, Mercore Adrian Eugen și Brînză Cristina.