5.9 C
Paşcani
joi, ianuarie 2, 2025

Pământul cultivat şi animalele, declarate la Fisc

Toate persoanele fizice care realizează venituri în bani sau în natură, provenind din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere sau solarii, din cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, trebuie să completeze şi să depună Declaraţia 221. Normele de venit reprezintă sumele pe care statul a estimat că le va câştiga un contribuabil de pe urma terenului cultivat sau a animalelor pe care le creşte.

O singură declaraţie

În cazul realizării de venit din mai multe surse, se depune o singură declaraţie. Practic, sursa de venit reprezintă localitatea pe raza căreia se află terenul sau terenurile supuse impozitării. Acum se declară doar veniturile pe care proprietarii estimează că le vor realiza în 2013 de pe urma comercializării recoltei sau din vânzarea animalelor, precum şi din comercializarea produselor de origine animală, cum este brânza. În această etapă, nu este necesar să fie anexate declaraţiei alte documente, întrucât aceasta se completează pe propria răspundere.

Cotă unică de 16%

Impozitul datorat statului reprezintă o cotă de 16% din norma de venit. De exemplu, cei care deţin 2,5 hectare cultivate cu cereale vor plăti impozit pe venit numai pentru suprafaţa de 0,5 hectare, care depăşeşte plafonul de 2 hectare. La legumele cultivate în câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare.

Contractul de arendă

În cazul proprietarilor care şi-au dat terenurile în arendă, există două posibilităţi, conform legii. Una, ca proprietarul să fie cel care depune Declaraţia 221, după ce află exact ce tip de cultură a înfiinţat arendaşul pe terenul lui, iar cea de a doua, ca arendaşul, în calitate de împuternicit, să facă acest lucru, în baza contractului de arendă. Acest contract poate fi solicitat de Fisc, dacă se vor face verificări cu privire la veridicitatea celor declarate în formularul 221.

Prin poştă

Declaraţia 221, completată cu majuscule, se depune la sediul administraţiei fiscale pe raza căreia se află terenul sau ferma în care sunt crescute animalele. Dacă acestea se află în propria bătătură, declaraţia se depune la agenţia fiscală pe raza căreia îşi are domiciliul proprietarul. Declaraţia poate fi expediată şi prin intermediul poştei, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Formularul poate fi ridicat gratuit de la agenţiile Fiscului sau descărcat de pe pagina de internet www.anaf.ro.
EVZ.ro

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...