Pentru că suntem în plină campanie electorală iar candidaţii şi-au facut deja publice proiectele, BIT TV va propune o serie de analize comparative a programelor electorale, ale principalilor candidaţi pentru Primăria Paşcani. Astăzi, despre proiectele candidaţilor cu privire la serviciile de apă şi canalizare.
Dumitru Pantazi – investiţii, facturare individuală, citire gratuită, sprijin pentru asociaţii
Investiţiile reprezintă esenţa programului electoral al actualului primar. Dumitru Pantazii spune că, „vom continua programul de extindere a rețelelor de apă și canalizare în suburbiile Blăgeşti, Gâşteşti, Sodomeni, Boşteni, Lunca şi în cartierul Aerodrom, precum şi reabilitarea celor din oraş. TOTAL: 38,5 km de reţele de apă şi 27,5 km de canalizare. Investiţiile au început din fondurile operatorului de apă – aproape 6 milioane lei şi vor continua din fonduri europene – 58,5 milioane de lei, până în anul 2020”.
Acesta a şi fost motivul pentru care serviciile de apă şi canalizare au fost delegate operatorului ieşean, cu problemele şi nemulţumirile care au urmat. Pentru rezolvarea lor candidatul PSD propune următoarea soluţie:
„Se va demara acțiunea de încheiere a convenţiilor pentru facturare individuală la apă şi canalizare, în scările de bloc. Măsura este, deocamdată, provizorie, în stadiu de proiect, dar va deveni permanentă datorită implicării administraţiei locale, pentru înfiinţarea și bună administrare a asociaţiilor de proprietari. În acest sens va fi organizat SERVICIUL PUBLIC PAŞCANI prin alipirea Eco Salubritate S.A. şi Prest Serv Apa S.A., unităţi care au rămas/vor rămâne fără obiect de activitate. În cadrul societăţii nou-înfiinţate vor funcționa birourile asociaţiilor de proprietari puse la dispoziţia preşedinţilor şi administratorilor de imobile. Tot acolo, va funcționa Compartimentul de Îndrumare și Control al Asociațiilor de Proprietari. Salariații din acest compartiment vor oferi consultanţă gratuită necesară atât pentru înfiinţarea asociaţiilor, cât şi pentru funcţionarea, îndrumarea și verificarea lor. Tot ei vor ține evidenţa şoldurilor, vor efectua verificări financiar-contabile, vor acorda zilnic relaţii publicului pentru sesizări şi vor asigura GRATUIT, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, citirea, împărţirea şi transmiterea consumurilor de apă către furnizorul de servicii. În cadrul aceleiaşi societăţi, vor funcţiona serviciile de ecarisaj, dezinsecţie şi deratizare, măturatul stradal, Gospodăria Comunală, cimitirul municipal (care urmează să fie amenajat), administraţia parcărilor (vor fi amenajate noi parcări, unele cu plată) şi serele municipale”, se arată în proiectul lui Dumitru Pantazi.
Marius Pintilie: Referendum cu efecte devastatoare, investiţii incerte
De cealalta parte candidatul PNL pentru Primăria Paşcani are o viziune total diferită privind serviciile de apă şi canalizare. El propune organizarea unui referendum iar în funcţie de rezultat, fie înfiinţarea unei noi societăţi sau a unui nou serviciu de apă şi canalizare, fie organizarea unei licitaţii pentru delegarea serviciului unui alt operator sau renegocierea contractului cu Apa Vital. Liderul PNL nu spune nimic despre cum ar urma să fie rezolvate principalele nemulţumiri ale păşcănenilor pentru care s-ar organiza referendumul (facturare individuală, scăderea preţului la apă, interzicerea debranşărilor colective, etc). Nici despre investiţii nu putem afla mai multe, în locul celor 13 milioane de euro de la UE, proiect aflat curs de derulare, fiind pusă o intenţie de accesare a unor fonduri europene prin POR 2014-2020, A.P. 5.2. (fără proiecte, cerere de finanţare aprobată şi cu puţine şase de aprobare în condiţiile în care Pascaniul ar refuza fondurile deja repartizare prin proiectul derulat de Apă Vital.
„OBIECTIVE 2016-2020: rezolvarea, cu prioritate, a problemei apei şi a serviciului de canalizare la nivelul municipiului Paşcani; extinderea reţelei de apă şi canalizare la nivelul întregului municipiu Paşcani
PLAN DE ACȚIUNE: consultarea cetăţenilor prin referendum cu privire la ieşirea Paşcaniului din A.R.S.A.C.I.S. şi renunţarea la delegarea serviciilor de apă şi canalizare către APĂ VITAL S.A
– Opţiuni posibile în urma referendumului:
1. A) Înfiinţarea unei Serviciu de apă şi canalizare cu personalizare juridică în subordinea Consiliului Local Paşcani.
B) Înfiinţarea unei societăți noi de apă și canalizare în subordinea Consiliului Local Paşcani.
C) Organizarea unei licitații pentru delegarea serviciului de apă şi canalizare
2. A) Rezolvarea problemelor de delegare a serviciului de apă şi canalizare către APAVITAL S.A. şi găsirea unor căi legale de renegociere a contractului de aderare la ARSACIS. Deja semnat având legitimarea cetăţenilor prin rezultatul referendumului.
B) rezolvarea litigiului comercial cu APAVITAL S.A.
– Proiect: „Extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în suburbiile Paşcaniului” cu 91 de km, instalarea a 3 staţii de re-pompare a apei şi rezervoare noi (Boşteni, Gâşteşti, Blăgeşti)
Sursa de finaţare: POR 2014-2020, A.P. 5.2″, se arată în proiectul lui Marius Pintilie.