10.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Părinții copiilor cu cerințe educaționale speciale pot solicita adaptarea condițiilor de examinare. Care este procedura?

Peste 300 de copii cu cerințe educaționale speciale (CES) din județul Iași vor putea beneficia de timp de lucru suplimentar, pauze la cerere și profesor asistent la examene. Părinții trebuie doar să depună o cerere la secretariatul școlii, însoțită de documente justificative, pentru adaptarea condițiilor la simulările și examenele naționale din anul 2024.

Conform informațiilor transmise la cerere de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, în județ sunt, în total, 2.606 de elevi cu dizabilități/CES. Mai exact, 1.166 sunt integrați în școlile de masă, iar 1.440 studiază în școlile speciale. În anul școlar 2023-2024, sunt în an terminal 323 de copii, după cum urmează: 124 de elevi sunt în clasa a VIII-a și 20 în clasa a XII-a în școlile de masă, iar 147 sunt în clasa a VIII-a și 32 în clasa a XII, învățământ special.

Cei 323 de elevi cu CES care sunt în clasa a VIII-a sau a XII-a ar putea beneficia de anumite condiții de egalizare a șanselor la susținerea simulărilor și examenelor naționale. Ce trebuie să facă părinții? Doar să completeze o cerere.

Care este procedura?

Părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor/elevii majori cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare vor depune o cerere înainte de simularea examenelor naționale, dar nu mai târziu de data limită prevăzută în Calendarul de desfășurare al examenelor naționale privind înscrierea absolvenților la examenele naționale. Prin aceasta, ei solicită conducerii unității de învățământ adaptarea condițiilor pentru susținerea examenului.

Solicitarea se face în baza certificatului de orientare școlară și profesională/a certificatului de încadrare în grad de handicap/a certificatului A5 eliberat de medicul specialist/a unei adeverințe medicale eliberate de medicul specialist din comisia medicală județeană de orientare școlar-profesională.

În solicitarea depusă trebuie menționată modalitatea de adaptare a condițiilor de examinare, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței. Potrivit art. 5 din procedură, „cererea înregistrată la unitatea de învățământ este valabilă atât pentru simularea examenelor naționale, cât și pentru examenele naționale”.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări