miercuri, noiembrie 5, 2025
8.8 C
Paşcani
Login

Parizer, crenvurşti şi şuncă de Praga, la analize în laborator. Rezultatele sunt revoltătoare

Apă, grăsime, zgârciuri, o lungă listă de aditivi şi foarte puţină carne este reţeta „secretă” a parizerului din supermaketuri. De altfel, multe salamuri conţin o combinaţie îngrijorătoare de ingrediente cancerigene, într-o ţară unde mezelurile nu lipsesc de pe mese. Problema nu este însă cantitatea, ci calitatea. Producătorii sunt lăsaţi să pună pe raft produse care conţin carne doar pe etichetă. Legislaţia este extrem de permisivă. Urmăriţi un nou episod din campania Ce ne puneţi în mâncare?

Parizerul. Văr bun cu mortadella, a văzut lumina zilei într-o măcelărie din Bologna. Noi, l-am cunoscut în comunism. Erau vremuri grele, când magazinele, ca şi burţile românilor, erau mai mult goale. Parizerul a venit ca o alternativă la carnea care nu se găsea. Gospodinele cu imaginaţie şi familie numeroasă reuşeau să facă din el un meniu complet. Dimineaţa, parizer pe pâine, la prânz parizer prăjit iar seara parizer pane. Gustul de atunci pare azi istorie.

„Natural, fără chimicale, doar din carne de pasăre, atat de frumos arata, este spectaculos de gustos. Se păstrează la frigider o saptamana, nu mai mult pentru ca este fără conservanţi”, a declart Gina Bradea, blogger culinar. 

 

Ce conţine de fapt parizerul

Astăzi, doar cine e cu adevărat talentat în bucătărie mai poate reproduce reţeta veche de peste 70 de ani. În schimb, parizerul, e cum se spune, pe toate drumurile. Gustul face diferenţa. Şi, mai ales compoziţia.

„Cele trei probe de parizer aduse ne demonstrează faptul că parizerul este un produs ieftin. Raportul de zgârciuri la carne. Avem puţină carne. Cel mai scump ingredient este pus cât se poate de puţin. În rest avem emulsie de şoric, avem apa, alte ingrediente non-carnate. Nu este o neconformitate legată de siguranţă alimentară, este o neconformitate care ne afectează regimul nutriţional şi buzunarul”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Este, de fapt, concluzia tristă a ultimilor ani, atunci când vine vorba de mezelurile din magazine. Un cocktail periculos de ingrediente. Un studiu recent arată că un platou cu crenvursti, salam, parizer, şuncă şi mititei conţine peste 120 de E-uri. Şi mulţi aditivi. Lipseşte, însă, tot mai mult, ceea ce ar trebui să fie ingredientul de bază – carnea. Rezultatele analizelor de laborator arată asta şi în cazul crenvurştilor.

Continuarea pe Observator

Recomandări