back to top
miercuri, decembrie 24, 2025
1 C
Paşcani
Login

Parizer, crenvurşti şi şuncă de Praga, la analize în laborator. Rezultatele sunt revoltătoare

Apă, grăsime, zgârciuri, o lungă listă de aditivi şi foarte puţină carne este reţeta „secretă” a parizerului din supermaketuri. De altfel, multe salamuri conţin o combinaţie îngrijorătoare de ingrediente cancerigene, într-o ţară unde mezelurile nu lipsesc de pe mese. Problema nu este însă cantitatea, ci calitatea. Producătorii sunt lăsaţi să pună pe raft produse care conţin carne doar pe etichetă. Legislaţia este extrem de permisivă. Urmăriţi un nou episod din campania Ce ne puneţi în mâncare?

Parizerul. Văr bun cu mortadella, a văzut lumina zilei într-o măcelărie din Bologna. Noi, l-am cunoscut în comunism. Erau vremuri grele, când magazinele, ca şi burţile românilor, erau mai mult goale. Parizerul a venit ca o alternativă la carnea care nu se găsea. Gospodinele cu imaginaţie şi familie numeroasă reuşeau să facă din el un meniu complet. Dimineaţa, parizer pe pâine, la prânz parizer prăjit iar seara parizer pane. Gustul de atunci pare azi istorie.

„Natural, fără chimicale, doar din carne de pasăre, atat de frumos arata, este spectaculos de gustos. Se păstrează la frigider o saptamana, nu mai mult pentru ca este fără conservanţi”, a declart Gina Bradea, blogger culinar. 

 

Ce conţine de fapt parizerul

Astăzi, doar cine e cu adevărat talentat în bucătărie mai poate reproduce reţeta veche de peste 70 de ani. În schimb, parizerul, e cum se spune, pe toate drumurile. Gustul face diferenţa. Şi, mai ales compoziţia.

„Cele trei probe de parizer aduse ne demonstrează faptul că parizerul este un produs ieftin. Raportul de zgârciuri la carne. Avem puţină carne. Cel mai scump ingredient este pus cât se poate de puţin. În rest avem emulsie de şoric, avem apa, alte ingrediente non-carnate. Nu este o neconformitate legată de siguranţă alimentară, este o neconformitate care ne afectează regimul nutriţional şi buzunarul”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Este, de fapt, concluzia tristă a ultimilor ani, atunci când vine vorba de mezelurile din magazine. Un cocktail periculos de ingrediente. Un studiu recent arată că un platou cu crenvursti, salam, parizer, şuncă şi mititei conţine peste 120 de E-uri. Şi mulţi aditivi. Lipseşte, însă, tot mai mult, ceea ce ar trebui să fie ingredientul de bază – carnea. Rezultatele analizelor de laborator arată asta şi în cazul crenvurştilor.

Continuarea pe Observator

PULSUL ZILEI

Poliţele RCA s-au scumpit cu 5,5% până la 40%. Care sunt explicaţiile şi ce alte majorări vor fi din 2026

Cei mai multi dintre şoferii care și-au reînnoit polițele RCA, după eliminarea plafonării prețurilor, au plătit mai mult decât anul trecut, chiar dacă n-au făcut niciun accident. Creșterea medie a poliței RCA a fost în acest an, conform ASF,...

Guvernul adoptă azi noile taxe și impozite pentru 2026. Ce măsuri cuprinde „Ordonanţa trenuleţ”

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţa din această săptămână, având în vedere zilele libere de Crăciun. Şedinţa este programată să înceapă la ora 18:00. Premierul Ilie Bolojan a anunţat luni seara că în şedinţa Executivului va fi adoptată Ordonanţa "trenuleţ", care...

Cuplurile de aur din comuna Moțca, premiate de administrația locală – FOTO

Cuplurile de aur din comuna Moțca, premiate de administrația locală "Astăzi 23.12.2025 ne-am deplasat la 5 dintre familiile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie în anul 2025, la alte 5 familii, care locuiesc în alte localități, am...

Poliția în stradă de sărbători – VIDEO

Declarație de presă referitoare la măsurile dispuse în minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Crăciunului de către structurile Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Iași Minivacanța de Crăciun este, pentru majoritatea românilor, un prilej de a petrece timp cu familia, de...

ARTIȘTI LA MICROFON – MARIA OPREA: MUZICĂ, TEATRU ȘI BUCURIA DE A DĂRUI – VIDEO

În această ediție „Artiști la Microfon”, o cunoaștem pe Maria Oprea din Pașcani, o tânără care cântă din suflet, iubește muzica, teatrul și voluntariatul. Am vorbit despre începuturile ei, despre emoțiile scenei și despre cum arta poate aduce lumină...

Programul colectării deșeurilor menajere în perioada 22.12.2025 – 03.01.2026

Societea locală de salubritate a publicat programul de colectare a gunoiului, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ordonanța „trenuleț”, cadoul Guvernului pentru români!

Guvernul se pregătește să adopte marți seara, 23 decembrie 2025, așa-numita Ordonanță „trenuleț”, un act normativ prezentat oficial drept o soluție pentru stabilitatea economică a României în 2026, dar care, în realitate, riscă să devină lovitura finală pentru milioane...

Niciun articol afișat