miercuri, mai 14, 2025
11 C
Paşcani
Login

Pastorala de Crăciun a Mitropolitului: ÎPS Teofan ne provoacă la meditaţie

Ce este Crăciunul? Cum ar trebui să ne raportăm la această sărbătoare? Care sunt înţelesurile credinţei în Fiul lui Dumnezeu devenit om, în marea taină a vieţuirii lui Dumnezeu printre oameni? Acestea sunt doar câteva întrebări la care Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei oferă răspunsuri interesante. Pe lângă acestea, în acest an, ÎPS Teofan ne propune şi o incitantă meditaţie asupra unei teme provocatoare pentru familia modernă, copleşită de griji specifice: „Se cuvine ca icoana Naşterii Domnului să fie aşezată în fiecare casă la loc de cinste, icoană ce poate fi şi izvor de întrebare pentru mulţi: De ce nu am copii? De ce am doar unul sau doi? Unde sunt ceilalţi? Cum pot repara greşeala şi redobândi normalitatea?“
Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel în Treime preaslăvit – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt

„Domnul coboară,
Îngerii cântă,
Magii Îl adoră,
Păstorii aleargă
Ieslea o-nconjoară,
Mari minuni se întâmplară.“

Iubiţi fraţi preoţi,

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos-Domnul,

Dumnezeu ne-a binecuvântat şi anul acesta să ajun­gem la marea sărbătoare a Naşterii Fiului Său din Fecioara Maria prin puterea Duhului Sfânt. Dumnezeu a venit în lume, a vieţuit printre oameni pentru ca aceştia să redo­bândească puterea de a vieţui autentic aici, pe pământ, în perspectiva vieţii veşnice.

În aceste zile de praznic dumnezeiesc, Sfânta Scriptură, slujbele Bisericii şi minunatele colinde bat la uşa inimii noastre, sensibilizându-ne să primim vestea cea bună a co­borârii Domnului pe pământ.

Sfântul Apostol Pavel ni se adresează, în mod special în aceste zile, spunând: „Gândul acesta să fie în voi, care era şi în Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind (…), S-a de­şer­tat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oa­menilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om“I.

Urmările coborârii lui Dumnezeu printre oameni sunt mărturisite de slujbele Bisericii, într-un elan de bucurie şi de nădejde: „Veniţi să ne bucurăm întru Domnul, povestind taina ce este de faţă. Zidul cel despărţitor acum cade; sa­bia cea de foc se îndepărtează; heruvimul nu mai păzeşte pomul; iar eu mă împărtăşesc din dulceaţa din Rai, de la care m-am îndepărtat, din neascultare“II.

În cuvinte simple, dar adânci şi cuprinzătoare, colin­dele prezintă acelaşi adevăr al Naşterii lui Hristos cu che­marea stăruitoare adresată nouă pentru a ne lăsa cuprinşi de harul mântuitor al Betleemului.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Recomandări