În ultima ședință de guvern au fost luate unele măsuri economice în contextul pandemiei de coronavirus care afectează și România, iar premierul Ludovic Orban le-a prezentat, punctual, într–o declarație de presă, în sistem de videoconferință. Gândul.ro vă prezintă, pe scurt, măsurile luate, dar și punctul de vedere transmis – în exclusivitate – de avocatul Cristian Alexandru Zamfirescu (firma de avocatură Coltuc & Asociații), astfel încât cititorii să înțeleagă, cât mai bine, ce înseamnă – în esență, cu bune și cu… mai puțin bune – aceste schimbări la nivel economic care au fost anunțate.
Concret, ținând cont de întreg contextul medical și social din țara noastră, Ludovic Orban a declarat că au fost luate”măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus”.
Pe lângă faptul că au fost suplimentate bugetele Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, au fost adoptate și măsuri de protecție socială, atât pentru angajați, cât și pentru angajatorii care – în această perioadă foarte dificilă și din punct de vedere economic – întâmpină sau vor întâmpina mari greutăți. Una dintre aceste măsuri este plata șomajului tehnic, iar foarte mulți români se află deja într-o astfel de situație.
- Va fi asigurată plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
”Am avut şi varianta de a susţine plata salariului, dar am fi instituit obligaţia acestor angajaţi de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic pentru a sta acasă”, a explicat Ludovic Orban.