1.7 C
Paşcani
marți, decembrie 24, 2024

Plangere penala cu zeci de capete de acuzare impotriva unui fost primar de oras

Tataru_Gheorghe_-_primar_Tg.Frumos_01_copy__

Un fost primar de oras va fi luat serios la intrebari de catre procurorii ieseni. Asta deoarece impotriva fostului primar al orasului Targu Frumos, Gheorghe Tataru, a fost depusa o plangere penala care include cateva zeci de capete de acuzare, toate referindu-se la fraudele savarsite cu banii din bugetul orasului. Ilegalitatile au fost confirmate de Camera de Conturi. Initial, plangerea a fost depusa la DNA care si-a declinat competenta catre Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi. Pentru a-si realiza golaniile, Tataru incheia contracte cu firmele prietenilor sai. Aceste firme primeau bani pentru a realiza o serie de lucrari. Dar desi firmele respective primeau banii in conturi, de ordinul miliardelor de lei, lucrarile nu mai erau receptionate. Ulterior, banii erau impartiti. Dar pentru a fi sigur ca banii orasului ajungeau la prietenii sai, Gheorghe Tataru nu respecta legislatia privind achizitiile publice, care prevede clar ca toate contractele care au o valoare de peste 15.000 euro trebuie parafate in urma unei licitatii. Astfel, chiar daca trebuia realizata o lucrare de cateva miliarde de lei, pentru a evita procedura licitatiei, Tataru spargea contractul in mai multe contracte care nu depaseau fiecare 15.000 euro. Adica se incheia un contract de 15.000 de euro pentru repararea strazii si inca un contract tot de 15.000 euro pentru repararea trotuarului chiar daca era vorba despre lucrari care erau efectuate pe aceeasi alee. Astfel una din firmele cu care prefera Tataru sa faca afaceri pe final de mandat (pana in luna iunie a anului 2012) se numeste SC Imrom SA din Roman. Din luna aprilie 2012 si pana in luna iunie, cand Tataru a pierdut alegerile locale, firma Imrom a incasat de la Primaria orasului Targu Frumos aproape 4 miliarde lei vechi in baza a sase contracte pentru lucrari de reparatii la strazi si trotuare, parcari etc. Lucrarile au fost de proasta calitate, fapt constatat de noua administratie a orasului. De asemenea, desi era vorba de proiecte de constructii care implicau niste calificari speciale, Tataru incheia contracte cu prieteni de-ai sai organizati in intreprinderi individuale, cum ar fi Intreprinderea Individuala Livadaru Alisa sau Intreprinderea Individuala Asanache Marius. Cu acestea au fost incheiate contracte pentru montarea unor pavele si borduri. Valoarea contractelor incheiate cu acestea era cuprinsa intre 300 si 500 milioane de lei vechi. Dar desi banii au fost platiti, lucrarile nu au mai fost receptionate. Mai mult decat atat, acestea primeau banii la cateva zile dupa incheierea contractului, fara sa presteze si lucrarile solicitate.

Bagau mana pana la cot

Plangerea penala il vizeaza si pe fostul contabil al primariei, Petrica Feopenta, complicele lui Tataru. Acesta din urma nu putea efectua platile catre prietenii sai, fara sa semneze si contabilul. Nu exista lucrari sau achizitii la care inspectorii financiari sa nu fi gasit nereguli. Banul public era irosit aiurea si de aceea in toti cei 12 ani cat a fost primar, Tataru nu a facut nimic in orasul Targu Frumos. La lucrarile de investitii (precum construire pod peste paraul Bahluet, amenajare sediu Termoserv-firma de utilitati a orasului) s-a achitat mult mai mult decat prevedea contractul sau decat valoarea reala a lucrarilor executate la momentul platirii facturilor. O alta firma din Targu Frumos, Pado Impex SRL, a incasat in ultimii ani bani de la primarie, dar nu s-a sinchisit sa-si achite taxele si impozitele.
Legislatia prevede ca autoritatile publice nu pot incheia contracte cu firme care au datorii catre bugetele locale sau catre bugetul de stat. In plus, la primaria Targu Frumos putea sa-si alimenteze masina cu benzina sau motorina oricine avea chef. Exista numai facturile prin care se achizitiona motorina. Dar nu mai sunt documente care sa arate ca respectivul carburant a fost folosit si legal. Se poate deduce ca primarul si contabilul alimentau masina cu benzina de la primarie inainte de a pleca in concediu. Exemplele de abuzuri si fraude sunt nenumarate. Curtea de Conturi a constatat ca neregulile insumeaza o suma totala de 153 miliarde de lei vechi. „Inregistrarea operatiunilor economico-financiare nu a fost efectuata in totalitate in conturile specifice, rezultand o diferenta neinregistrata de 15.354.519 lei. S-a constatat ca in anul 2011 s-au vandut din patrimoniul entitatii terenuri si cladiri in valoare de 273.450 lei, iar operatiunile specifice nu au fost inregistrate in contabilitate”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Sursa: bzi.ro

Recomandări