Sute de elevi de la o şcoală dintr-o comună din apropierea Pascaniului, învaţă în condiţii greu de imaginat. Podele rupte şi vechi de zeci de ani, mobilier stricat, miros de igrasie şi instalaţii electrice la vedere sunt doar câteva aspecte din unitatea de învăţământ. Din aceste motive, şcolii i s-a retras de curând şi autorizaţia de funcţionare. Culmea este că, instituţia ar fi fost în proces de modernizare în urmă cu câţiva ani.
Situaţie dificilă la Şcoală Gimnazială din Valea-Seacă. În unele clase, podelele sunt vechi şi rupte, mobilierul este de zeci de ani iar în locul scândurilor lipsa din duşumea, a fost turnat ciment. Pe holuri, se vede instalaţia electrică, schimbată de curând şi care nu a mai fost acoperită la loc. Din cauza acestei situaţii, de câteva zile, şcoala a rămas fără autorizaţie de funcţionare.
Şi cum, la omul sărac nici boii nu trag, de câteva săptămâni s-a stricat şi centrala termică. Elevii se încălzesc acum datorită sobelor vechi, iar lemnele sunt puţine.
Ciudat este faptul că, potrivit celor spuse de un consilier local, Eugen Gomei, şcoala ar fi intrat în proces de modernizare în 2013, când s-a primit de la Guvern circa 7 miliarde de lei vechi. Banii s-ar fi cheltuit, dar în realitate, doar câteva clase par mai moderne şi s-a făcut un grup sanitar în clădire.
Recepţia lucrărilor de atunci nu ar fi fost făcută, iar noua administraţie nu poate depune un alt proiect de modernizare, tocmai din acest motiv. Potrivit actelor, în momentul începerii lucrărilor, amplasamentul este predat constructorului. Doar după recepţia lucrărilor, acesta revine din nou investitorului.
Astfel că, în ultima şedinţa de Consiliu Local, a fost retras de pe ordinea de zi proiectul privind modernizarea şcolii, prin care se puteau obţine alţi bani de la autorităţile statului.
În urma acestor greşeli, elevii au cel mai mult de suferit. Până la remedierea problemei legislative, ei sunt nevoiţi să înveţe în săli de clasa, vechi de zeci de generaţii, fără apă curentă şi fără confortul unei instituţii moderne.
De precizat este faptul că, nici o şcoală din comună Valea-Seacă nu are autorizaţie de funcţionare.