Bunurile lăsate la vedere în interiorul autoturismelor, precum și portierele nesigurate/geamurile deschise continuă să fie principalii factori care favorizează comiterea furturilor din autoturisme.
Neatenția, neglijența și, de ce nu, ignoranța unora dintre cetățeni manifestată cu privire la măsurile elementare de protecție a bunurilor personale oferă permanent infractorilor noi oportunități de a acționa. Și aste de aplică și în ceea ce privește furturile din autoturisme.
În ultimele zile au fost sesizate poliției două astfel de situații în care victimele au rămas uimite de cât de repede au acționat hoții, cu “complicitatea” involuntară a victimelor.
Luni, 31 iulie a.c., Secţia 3 Poliţie a fost sesizată de un ieșean, despre faptul că în intervalul orar 10:30 – 11:00, persoane necunoscute i-au sustras din autoturismul proprietate personală un portofel care conţinea acte personale și o sumă de bani, precum şi un telefon mobil. ”Acțiunea” hoților a fost ușurată și de faptul că mașina nu era asigurată cu sistemul de închidere. Valoarea declarată a prejudiciului este de 1.000 lei.
În seara aceleiași zile, poliția a fost sesizată de o femeie de 37 de ani, din Iași, cu privire la faptul că între orele 14:30 – 18:45, persoane necunoscute au sustras din autoturismul său ce se afla parcat pe bulevardul Socola trei perechi de ochelari de soare si un memory stick. Și în acest caz ”misiunea” hoților a fost facilă: geamurile portierelor din faţă au fost lăsate întredeschise. Valoarea declarată a prejudiciului este de 1.200 lei.
În ambele situații au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat.
***
Reamintim că în perioada iulie-septembrie 2017 Inspectoratul de Poliție Județean Iași, prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, derulează campania „FURAT ÎNTR-O SECUNDĂ!”
Mesajele campaniei, FURAT ÎNTR-O SECUNDĂ şi AI GRIJĂ DE BUNURILE PERSONALE, sunt semnificative şi vor să atragă atenţia cu privire la comportamentele pe care fiecare dintre noi trebuie să le adopte pentru a-şi proteja proprietatea privată, dar şi la faptul că există şi vor exista permanent persoane rău intenţionate care vor profita din plin de neatenţia sau neglijenţa semenilor lor.
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN
AUTOTURISME
• Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp;
• În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de blocare al uşilor;
• Pe perioada deplasării cu autoturismul, în special în cazul femeilor, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedate la semafor de geanta aflată în interiorul maşinii);
• Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet;
• Asiguraţi-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiţi maşina şi acţionaţi închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.
POLITIA ROMANA