Pentru mulți români, sărbătorile de iarnă înseamnă și miros de portocale. În urmă cu mulți ani, portocalele erau mâncate doar de Crăciun, după ce se stătea la cozi uriașe.
Acum există belșug de citrice, iar iarna sunt chiar mai ieftine. Importurile de portocale, mandarine, pomelo și alte soiuri exotice au crescut considerabil. Cum era cândva, doar în imagini de arhivă mai vedem acum.
O lădiță de lemn cu portocale înghețate, pe care ninsoarea tricotase deja fesuri albe și o mulțime flămândă și tristă, ordonată pe rânduri, care uitase deja de câtă vreme așteaptă. Pentru vestul Europei, imaginile din București din 1989 erau șocante.
Jurnaliștii francezi arătau, în cel mai înfricoșat decembrie al istoriei noastre moderne, că românii răbdau — și uneori se călcau în picioare — pentru a duce acasă o pungă cu portocale.
Imaginile au fost surprinse exact în Piața Obor din capitală. Dar nu spun nimic despre ce se întâmpla în provincie, când nu-ți vindea nimeni o plasă de portocale, ci un kilogram, cel mult. Și nici despre suferința copiilor care-și schimbau părinții la coadă, însă erau săriți de adulți, împinși, sau se termina marfa, astfel că plecau cu lacrimi înghețate pe obraji, cu mâna goală și degetele degerate. Istoria a fost blândă cu copiii noștri… în același loc sunt acum munți de portocale și alte citrice, mai ales iarna.