Îndemnul pentru colectarea selectivă va ajunge și la slujba de duminică din biserici. Arhiepiscopia Iașilor și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași au semnat un protocol pentru activități de formare și informare a preoților cu privire la problematica protecției mediului înconjurător.
O astfel de discuție a avut loc luni, 20 februarie, la întâlnirea lunară a preoților din Protopopiatul Pașcani. Comisarul șef, Gheorghe Bacușcă, le-a vorbit preoților despre cum ar putea să transmită ei în comunitățile unde slujesc mesajul privind importanța colectării selective.
Inițiate la începutul acestui an de către Comisariatul Județean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu, aceste întâlniri au mai avut loc și în alte localități din județ.
Discuțiile au avut ca tematică principală managementul deşeurilor cu accent pe colectarea separată a deşeurilor, dar şi alte subiecte de interes precum: calitatea apei, solului sau a aerului.
În prima parte a întâlnirii de luni a preoților, a avut loc și un simpozion despre respectul acordat bătrânilor.
Potrivit presei naționale, România se află la coadă Europei în privinţa reciclării, cu o rată de patru ori mai mică decât media europeană, reflectând situaţia dezastruoasă a gestionării deşeurilor din ţara noastră.
Până în 2020, țară noastră trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate, ceea ce ne face ţara cu a două cea mai slabă rată de reciclare din UE, sub noi fiind doar Malta cu 6,5%. Un procent ruşinos, având în vedere că media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.