Craciunul pentru crestinii ortodocsi de rit vechi este sarbatorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial. Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.
Uite ce traditii se respecta de Craciunul pe rit vechi.
Conform traditiei, in ziua de Ajun se colinda, asa ca flacaii imbraca straie traditionale si isi agata colaci si stergare inflorate in bracu, apoi merg din casa in casa pentru a-i colinda pe cei dragi. In acest mod, tinerii duc cu bucurie vestea buna a Nasterii Domnului in intregul sat.
Crestinii care sarbatoresc Craciunul pe rit vechi trebuie sa pregateasca de Ajun o masa mare, care sa cuprinda 12 feluri de mancare, reprezentand numarul apostolilor. Printre felurile de mancare pregatite se numara: graul fiert, sarmale de post cu hribi si chiar compot de prune afumate.
Rusii lipoveni pun pe masa de Craciun bucate traditionale specificie, printre care:
–haladet: o piftie facuta dupa o reteta speciala
–lapsa: taietei fierti in supa de pui
–vareniki: coltunasi cu branza
Pe langa rusi si basarabenii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie.
O traditie veche a acestui popor afirma ca oamenii trebuie sa intampine Craciunul cu paine, tocmai de aceea, in ziua de Ajun gospodinele coc aluat din care fac colaci mici. In plus, gatesc si faimosul „ajunel”. Aceste doua preparate le leaga cu o ata, alaturi de cateva flori de busuioc, apoi la agata de icoana si le pastreaza pana cand se sarbatoreste Sfantul Gheorghe. Dupa aceea, le scot si le dau animalelor sa manance, pentru a pazi casa de spiritele rele si ghinion.
Mai multe informatii aici