-0.6 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Premiera nationala la conacul Polizu Harlau. Struguri timpurii obtinuti in sere

Premiera nationala la Conacul Polizu din apropierea orasului Harlau. Proprietarii acestui obiectiv turistic au reusit sa cultive, in serele proprii, mai multe soiuri de struguri de masa, astazi fiind recoltata prima cultura timpurie. Este vorba despre struguri de o calitate exceptionala care ajung la maturitate cu cateva luni de zile mai inainte decat de obicei. Sunt obtinuti fara folosirea substantelor chimice, in conditii ecologice. Acesta este si motivul pentru care strugurii sunt mult mai gustosi si sanatosi decat cei din marile magazine iar metoda de cultivare poate fi la indemana tuturor. Vita de vie a fost adusa din Republica Moldova iar acum se urmareste obtinerea unor soiuri aclimatizate dupa care se va incepe productia pe suprafete mai mari de teren.
Stefanuca Constantin , administratorul acestor domenii, spune ca acesta noua metoda de cultivare a vitei de vie ar putea fi folosita si de alti gospodari , cu beneficii multumitoare si costuri mici. Asta deoarece, in acelasi timp, la baza solului pot fi cultivate capsuni sau legume, cateva productii pe an.
Un colt de rai
Conacul Polizu a devenit un punct de atractie mai ales pentru turistii pretentiosi datorita conditiilor de cazare si masa deosebite dar mai ales pentru arhitectura cladirii si mediul natural unde este amplasat
Conacul a fost construit de boierul C-tin Ghica in anii 1870-1878, in stil neoclasic. Au fost necesari 5 ani de zile pentru restaurarea si reamenjarea cladirii asa incat sa fie pastrate si scoase in evidenta elementele arhitecturale .
Din vara anului trecut conacul a fost redeschis si reinscris in circuitul turistic national si international. Deocamdata sunt disponibile 12 camere cu paturi matrimoniale cu un standard de confort de 4 stele. Proprietarii conacului vor sa ridice standardele de confort la 5 stele prin amenajarea unui centru SPA si a unei sali de conferinte cu toate dotarile necesare.
De asemenea in cadrul aceluiasi complex ar urma sa fie construit si un hotel cu 40 de camere si sa fie amenajate o crama, o salina si o sala de masaj. Turistii care aleg sa isi petreaca timpul liber aici au parte si de alte surprize placute. Mai exact, toata mancarea care este servita clientilor este obtinuta din produse naturale cultivate pe cele 52 de ha de teren ale conacului. De asemenea, livezile, viile si stejarii seculari din imprejurimile fac ca vacantele petrecute la conacul Polizu din judetul Iasi sa fie desavarsite de natura.
Orizont.info

Recomandări