vineri, mai 23, 2025
24.1 C
Paşcani
Login

Primăriile-fantomă din județ ne costă 40 milioane de euro/an, doar salariile. 2.000 de funcționari plătiți peste media pe economie vin facultativ la serviciu

  • Cu acești bani faci 20 km de drum județean/an. Faci câte un spital mare în toate colțurile județului
  • Cele mai multe comune nu-și acoperă nici măcar salariile: primesc bani de la Guvern
  • La Ipatele sunt mai puțin de 1.500 de locuitori, iar din cei 15 angajați de la Primărie erau doar 4 la serviciu
  • Salariul mediu în unele comune e peste 1.000 de euro/net, ceea ce peste media din economia privată
  • Sunt comune cu departamente în domenii fără nicio activitate, iar prin birouri bate vântul
  • Zile întregi nu intră nimeni la Primărie pentru că oamenii n-au nevoie de nimic

 

În afara nucelului ZMI Iași locuiesc, conform ultimului recensământ, 297,567 de locuitori. În total, în județul Iași, sunt 760,774 de locuitori încadrați  în categoria populație stabilă. Sunt 98 de localități – două municipii, 3 orașe și 13 comune în structura care a înființat ZMI. Acestea sunt aflate în vecinătatea reședinței de județ. În restul de 80 de comune, lucrează la Primării medii și mici aproximativ 2,000 de angajați. Bugetul de salarii anual al acestora depășește 40 de milioane de euro pe an. În județul Iași există și 6 comune care, conform legii, ar trebui retrogradate și comasate cu alte localități. Și în acestea, deși aproape nimeni nu vine la primărie, sunt menținute structuri cu primar, viceprimar, secretar și funcționari. Între primarii din județ deja se discută despre faptul că localitățile lor ar putea fi supuse reorganizării, urmând să rezulte UAT-uri mai mari, de peste 5,000 de locuitori, cu primării mai suple.

draguseni vazut de la distanta

Drăgușeni, văzut de la distanță: un pâlc de case între dealuri, formând o comună cu mai puțin de 1.500 de locuitori și unde mor de 7 ori mai mulți oameni decât se nasc

Studiu de caz: Scânteia – 39 de angajați

Comuna Scânteia are, conform ultimului recensământ, 5,505 rezidenți. La Primăria localității lucrează, cu tot cu primar, viceprimar, și secretar, 39 de persoane. Acestora li se adaugă, în acte, încă 24 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap înregistrate în localitate.

Cele mai importante servicii luând în calcul numărul de angajați sunt Compartimentul Protecția Mediului (3 oameni – tractorist, paznic și muncitor necalificat), Serviciul Public de Gospodărire Comunală și Administrativ (6 oameni), Evidența Populației (4 oameni) și Poliția Locală (4 oameni). Celelalte compartimente au 1-2 oameni.

primaria ipatele interior

Bate vântul în Primăria Ipatele: nu e nimeni la serviciu

Buget format din bani de la București

Bugetul pe 2025 al comunei aprobat de Consiliul Local arată un minus de 2 milioane de lei: comuna încasează în total 24,7 milioane de lei și cheltuiește 26,7 milioane. Din buget, cheltuielile de personal sunt de 6,63 milioane de lei, cu tot cu salariile cuvenite însoțitorilor pentru persoane cu handicap. Doar pentru salariile personalului Primăriei, alocarea e de 4 milioane de lei. Făcînd calculele și împărțind la 39 de angajați, rezultă că veniturile brute lunare medii pe fiecare angajat de la Primăria Scânteia sunt de 8.550 de lei. Veniturile medii nete rezultate din calcul sunt de 5.089 de lei.

„Este destul de mult de muncă. Azi e mai liniște fiind sărbătoare, dar de obicei este ceva agitație. E comună mare, mereu se găsește ceva de făcut”, a precizat un funcționar din cadrul Primăriei Scânteia.

Bugetul comunei nu ar putea fi compus doar din ce încasează: veniturile proprii sunt de 1,2 milioane de lei (taxe și impozite locale). Grosul sumelor provine de la bugetul central – cote din impozite pe venit, sume defalcate din TVA), proiecte Anghel Saligny, PNDL, PNRR. Făcând media, cheltuielile pe fiecare locuitor cu salariile angajaților Primăriei sunt de 142 de euro/an.

Ipatele, comună mică în prag de dispariție

Cel mai important angajator de la Ipatele este Primăria. Aici sunt acum doar 15 angajați. Numărul mic este dictat de faptul că localitatea este sub 1.500 de locuitori. Conform legii, localitatea ar trebui retrogradată și comasată cu o altă comună.

Veniturile proprii din Ipatele sunt de doar 500.000 de lei și, dacă ar fi să trăiască doar din acestea, nici măcar angajații nu și-ar lua toți banii (bugetul total este de 17 milioane de lei). Cei 15 salariați (12 plus viceprimar, primar și secretar) au un fond de salarii de aproape 1,5 milioane de lei. Sunt cheltuieli brute de 8.333 de lei pentru fiecare angajat lunar (corespunde unui venit mediu net de 4.875 de lei).

Continuarea pe reporteris.ro

Recomandări