Primăria Pașcani are de recuperat milioane de lei de la unele societăți care ocupă fără contracte și fără plată mai multe suprafețe de teren din domeniul public. Situația este din anul 2013 și a fost constatată de funcționari ai primăriei și de Poliția Locală prin măsurători la fața locului.
Concluziile au fost consemnate în două rapoarte oficiale, ultimul din anul 2019. Este vorba despre câteva zeci de astfel de cazuri ținute la sertar, fără să fie luate măsuri de încasare și pentru eliberarea terenurilor. Problemele au fost descoperite și de inspectorii Curții de Conturi în urma unei cereri de informații publice trimise de BIT TV.
Au solicitat recuperarea prejudiciului pentru ultimii 3 ani de zile. Este vorba despre aproape 1,4 milioane de lei fără penalități de întârziere, câte 2,44 lei pe zi pentru fiecare mp. Primăria Pașcani a trimis deja titlurile executorii, iar cei care nu vor achita vor fi trimiși în judecată.
Este vorba de o suprafață totală de aproape 497 mp, din domeniul public al municipiului. Sunt vizate de această măsură 30 de societăți comerciale. Suprafețele au fost stabilite în urma unor măsurători cadastrale cerute de administrația locală și achitate de la bugetul local. Așadar, nu s-a ținut cont de suprafețele trecute în raport în urma măsurătorilor făcute de Poliția Locală, pe motiv că nu ar fi exacte. Unele suprafețe au fost ocupate pentru construirea unor căi de acces sau pentru extinderea unor spații, iar altele pentru amenajarea unor afaceri pe zeci de mp.
Pe listă se află și una dintre societățile primarului Marius Pintilie, cu aproape 40 mp din domeniul public ocupați fără contract și fără plată. Situația a fost cunoscută din anul 2009 pentru o suprafață mai mare de teren.
În anul 2013 a fost recunoscută, iar sumele restante au fost achitate, tot pe 3 ani de zile, de asemenea la solicitarea Curții de Conturi. Ulterior, Marius Pintilie a spus că de vină ar fi fost fostul primar Dumitru Pantazi, pe motiv că nu a fost în stare să rezolve problema și să încaseze datoriile. Apoi a negat permanent, motivând că ar fi o victimă a unei campanii de presă și a refuzat să instituie măsurile legale necesare.
Menționăm că, pe lângă suma care ar urma să fie încasată, prejudiciul care nu mai poate fi recuperat se ridică la peste 3,5 milioane de lei fără penalități, din care aproape 300.000 lei de la societatea primarului. Întrebat cine va răspunde pentru această situație, edilul a explicat sec că sumele sunt prescrise.
De asemenea, terenurile ocupate ilegal trebuie recuperate, iar construcțiile dărâmate. Rămâne de văzut dacă, după publicarea raportului Curții de Conturi, va răspunde cineva civil sau penal pentru această pagubă.