Întârzierea proiectului A8 pe teritoriul judeţului Iaşi oferă răgazul necesar pentru îndeplinirea încă unei etape necesare. Este vorba de alcătuirea listei imobilelor care vor fi afectate de traseul Autostrăzii Unirii şi de viitorul şantier, respectiv a proprietarilor care trebuie să fie despăgubiţi.
Au fost cazuri în care companiile de drumuri au câştigat milioane de euro la curţile de arbitraj pe motiv că lipsa acestei liste a prelungit durata lucrărilor. Prin urmare, cei de la Consiliul Judeţean s-au mobilizat şi au sunat adunarea primarilor unităţilor administrativ-teritoriale aflate pe traseul A8.
La discuţii au venit şi reprezentanţii firmei de proiectare, Consitrans SRL, şi cei de la Oficiul ieşean de Cadastru, ai Companiei de drumuri naţionale, ai autorităţilor judeţene – vicepreşedintele CJ Marius Dangă şi subprefectul Constantin Dolachi. „S-a pus accentul pe clarificarea aspectelor legate de identificarea proprietarilor de pe coridorul de expropriere necesar pentru realizarea autostrăzii, evaluându-se procentul de realizare a acestui proces pe fiecare UAT în parte şi modalităţile de depăşire a obstacolelor particulare identificate”, a sintetizat Marius Dangă rezultatul întâlnirii de la Casa Pătrată. Vicele CJ ne-a mai spus că au fost analizate cazuri punctuale din 3-4 comune şi că s-a stabilit un termen de două săptămâni pentru finalizarea acestui proces.
Acolo unde nu sunt cărţi funciare, nici nu vor mai trebui făcute
Deşi nu e o condiţie obligatorie, imobilele de pe listă ar trebui să fie şi înregistrate cadastral. Or, nicio comună şi niciun oraş nu are toate imobilele înregistrate la Oficiul de Cadastru. Altfel spus, nu toţi proprietarii de terenuri şi construcţii au făcut şi cărţile funciare pentru acestea. Primarul comunei Popricani ne-a spus că în acest termen va putea să pregătească un tabel cu 75-80 la sută din proprietarii imobilelor de pe culoarul autostrăzii.
Ion Tănasă ne-a explicat, pe de altă parte, că, dacă acest culoar se va translata sau se va lărgi 20-30 de metri într-o parte sau alta, vor trebui incluse mai multe alte nume. El a amintit de un demers similar în care au trebuit făcute exproprieri – cel al construirii gazoductului spre Republica Moldova în urmă cu zece ani, prin aceleaşi comune pe unde va trece A8 (Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria, Golăieşti şi Ungheni).