Măsura ar contribui şi la scăderea muncii la negru, dar şi la achitarea tuturor taxelor.
Producătorii de carne de porc solicită autorităţilor amânarea plăţii TVA la carne pentru 6 luni şi reducerea TVA la 9%, întrucât există riscul ca fermierii din acest sector să dea faliment, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alex Jurconi.
„Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanţul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanţul cărnii de porc, de pasăre, oaie şi vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanţul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafaţă a economiei subterane, de creşterea consumului datorită repoziţionării preţurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor”, a explicat Alex Jurconi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la standul PRO AGRO de la Indagra.
Potrivit fermierilor din domeniu, în perioada august — octombrie 2014 preţurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile faţă de costurile de producţie au ajuns săptămâna trecută la circa 136 de lei/animal livrat. Deşi crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influenţează în mod indirect piaţa cărnii de porc din România. La sfârşitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse şi subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenţionează să activeze măsura stocajului privat.