1.3 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Programul IMM Invest: statul te ajută, statul te execută

Întreprinderile Mici și Mijlocii care apelează la creditele prin programul IMM Invest, demarat marți, 28 aprilie, la ora 9.00, vor fi executate de către bănci și stat dacă nu își vor plăti împrumuturile, în ciuda faptului că autoritățile prezintă respectivul program ca o adevărată mână de ajutor întinsă companiilor afectate de pandemie. Practic, 10-20% din credit, în funcție de tipul IMM-ului, trebuie garantat băncii. Restul trebuie garantat statului. Statul garantează doar pentru bancă, nu și pentru firmă.

”Pe lângă garanțiile de 10%-20% trebuie contra garantat statul pentru garanțiile oferite, cu ipoteci mobiliare și imobiliare”, susține juristul Cristina Miat. Potrivit acesteia, pentru diferența de 80-90%, statul, reprezentat de Fondul Național de Garantare, trebuie garantat de beneficiar, adică de către firmă, pe lângă garanțiile de 10-20% aduse băncii.

Ordonanța de urgență 110 din 2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, stipulează la articolul 8, alineatul 2, că ”în cazul creditelor de investiţii, garanţia de stat este garantată cu ipoteca legală imobiliară şi/sau mobiliară asupra activelor finanţate prin credit, precum şi cu următoarele tipuri de garanţii, după caz, proporţional cu procentul de garantare:
a)ipotecă imobiliară şi/sau mobiliară constituită de beneficiari şi/sau de terţi garanţi; b)ipotecă legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activităţii beneficiarului, inclusiv fondul de comerţ şi stocurile; c)ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituţia de credit finanţatoare. În cazul creditelor/liniilor de credit destinate finanţării capitalului de lucru, se spune la alineatul 3, garanţia de stat este garantată cu următoarele tipuri de garanţii, după caz, proporţional cu procentul de garantare: a)ipotecă legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activităţii beneficiarului, inclusiv fondul de comerţ şi stocurile; b)ipotecă imobiliară şi/sau mobiliară constituită de beneficiari şi/sau de terţi garanţi; c)ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituţia de credit finanţatoare.”

Continuarea pe cotidianul.ro

Recomandări