76,51% dintre absolvenţii ieşeni au reuşit să promoveze bacalaureatul, faţă de 66,7%, cât este media naţională. Doar doi candidaţi au reuşit să obţină media zece. Medii de peste 9,50 au obţinut 283 de tineri. Iaşul este pe locul 6 la nivel naţional.
Dacă, anul trecut, la primele rezultate de la examenul naţional de bacalaureat au fost cinci medii de 10, anul acesta, numărul este cu mult mai mic. Doar doi elevi ieşeni au reuşit această performanţă, unul de la Colegiul Naţional „M. Eminescu” şi unul de la Colegiul Naţional „Negruzzi” din Iaşi. Dintre cei 4.887 de absolvenţi de liceu înscrişi la sesiunea aceasta s-au prezentat 4.571, un număr de 314 de candidaţi lipsind de la probe. Dintre cei prezenţi, 1.071 de absolvenţi au căzut examenul maturităţii, obţinând o medie sub 6. Calculele arată că dintre cei care au susţinut bac-ul au promovat 76,51%, peste media naţională, care este de 66,7%. Iaşul este pe locul 6, după Cluj – 83,32%, Bacău – 79,91%, Braşov – 78,21%, Sibiu – 77,69%, Galaţi – 77,65%.
La Iaşi, alţi doi elevi au fost eliminaţi, unul la proba de limbă română şi unul la proba la alegere. Există de asemenea un număr de 13 medii peste 9,90 şi 283 de medii peste 9,50. Elevii care au reuşit să obţină cele mai mari medii, adică peste 9,90, sunt de la Colegiile „Eminescu”, „Negruzzi”, Naţional şi „Racoviţă”, cei mai mulţi fiind de la Colegiul Naţional, cinci la număr. „Se constată 815 medii cuprinse între 9 şi 9,99, alte 1.056 medii cuprinse între 8 şi 8,99, dar şi 874 medii sunt cuprinse între 7 şi 7,99, iar 751 medii sunt cuprinse între 6 şi 6,99. Cele mai multe note se situează în intervalul 8 – 9,99, deci în zona notelor mari care ilustrează o pregătire de calitate.
De menţionat că există 296 de medii cuprinse între 5 şi 5,99, care ar putea să depăşească pragul notei 6 în urma etapei de contestaţii”, a precizat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcoalr Judeţean Iaşi. După afişarea rezultatelor în cursul zilei de ieri, după elevele zeciste, Miruna Bibire de la „Eminescu” şi Florina Pantelimonescu de la „Negruzzi”, pe listă se află în ordinea descrescătoare a mediilor elevii: Anca Damian de la Colegiul „Racoviţă”, (media 9,96), Călin Gheorghiu de la Colegiul „Negruzzi”, (medie 9,96), Ana Beclea de la „Eminescu” (media 9,93), Andreea Zincu de la Colegiul Naţional (9,93), Oana Adăscăliţei de la „Racoviţă” (9,91), Antonia Pintilie de la Colegiul Naţional (9,91), Delia Popa de la „Negruzzi” (9,91), Ilinca Cristea de la Naţional (9,90), Ana Lenciuc de la „Racoviţă” (9,90), Ana Maria Nistor de la Naţional (9,90) şi Vlad Petcovici, tot de la Naţional (9,90).
Zecista de la „Negruzzi” vrea să devină arhitect
Una dintre zecistele din judeţul Iaşi mărturiseşte că s-a pregătit pentru examenul maturităţii şi că rezultatele reflectă cei patru ani de muncă. „M-am pregătit destul de mult, am învăţat pe parcursul anilor pentru lucrări, simulări, teze iar înainte de bac m-am dedicat mai mult învăţăturii. Am avut profesori foarte buni, cărora vreau să le mulţumesc pe această cale. Vreau să mă înscriu la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică. O vreme am oscilat, şi domeniul informatic mă tenta, şi încă mă tentează, dar am ales Arhitectura pentru că mă pasionează şi are o latură artistică ce se îmbină cu partea tehnică”, spune Florina Pantelimonescu, absolventă a Colegiului „Negruzzi” din Iaşi. Aceasta a terminat profilul mate-info de la „Negruzzi” şi a dat examen la română, matematică şi informatică, obţinând nota maximă la toate. Miruna Bibire, cea de-a doua zecistă de la bac nu a putut fi contactată în cursul zilei de ieri pentru a ne împărtăşi din experienţa sa.
Trei licee tehnologice nu au niciun candidat
La o primă analiză a listei, estimăm că la limba română s-au înregistrat peste 20 de note de 10, iar la proba obligatorie a profilului (matematică şi istorie) s-au înregistrat peste 90 de note de 10. Există şi şcoli care au promovabilitate de 100%, acestea fiind Colegiile „C. Negruzzi”, „M. Eminescu”, Naţional, „Wurmbrand”. Liceul „M. Costin” şi Liceul „V. Alecsandri”. Există însă şi şcoli cu promovabilitate 0, cum ar fi Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” din Cotnari, unde s-a înscris la bac un singur elev, care nu a reuşit să obţină media de trecere. Există şi trei licee tehnologice care anul acesta n-au avut niciun elev înscris la bacalaureat: Liceul din Holboca, Stolniceni-Prăjescu şi cel din Holboca. Avem şi o situaţie oarecum comică, Liceul Tehnologic din Mogoşeşti are promovabilitate 50%, în condiţiile în care a avut doi elevi înscrişi la bac, din care doar unul a trecut cu 7,66. La Liceul din Ţibana, dintre cei 14 înscrişi au luat bac-ul 4 elevi, la Liceul din Lespezi, dintre cei patru candidaţi, a luat unul singur, la Liceul din Cozmeşti, din opt candidaţi a trecut bac-ul doar unul singur cu media 6,73. Şi la liceele din Focuri şi Lespezi există câte un admis, dintre cei patru câţi s-au înscris la fiecare instituţie.
Continuarea pe Ziarul de Iasi