Una din cele mai mari probleme ale locatarilor din municipiul Paşcani sunt reţelele de apă şi canalizare de la subsolurile blocurilor. Majoritatea sunt sparte şi ruginite, neschimbate de zeci de ani de zile, motiv pentru care sunt reclamate tot mai multe inundaţii. Unii au avut bani să facă reparaţiile necesare alţii au plătit pierderi uriaşe la apă şi au solicitat intervenţia Primăriei sau a furnizorilor de servicii.
De fiecare dată răspunsul a fost acelaşi: subsolurile blocurilor aparţin locatarilor, deci este proprietate privată iar investiţiile din bani publici nu pot fi facute decât pe domeniul public.
Cu câteva luni înainte de campania electorală consilierii locali din PNL au înregistrat un proiect de hotărâre prin care asociaţiile de proprietari să fie sprijinite cu bani de la bugetul local pentru înlocuirea branşamentelor de canalizare din subsolurile blocurilor până la reţeaua stradală şi pentru igienizarea subsolurilor.
Totodată ar urma să fie aprobat şi un regulament în acest sens şi o comisie care ar trebui numită de primar cu scopul de a analiza cererile şi de a propune spre aprobare ajutoarele financiare în funcţie de alocaţiile stabilite prin bugetul local.
Iniţiatorii susţin că proiectul de hotărâre este legal chiar dacă nu pot fi făcute investiţii în spaţii private din bani publici.
De cealaltă parte Primăria are o părere diferită şi aminte de un caz asemănător în care instituţia a fost dată în judecată pentru recuperarea prejudiciilor. Proiectul a fost dat spre analiză juriştilor Primăriei pentru a obţine sau nu viză de legalitate şi ar urma să intre în dezbaterea Consiliului Local, cel mai probabil în şedinţă din luna februarie.
Amintim că în mandatul fostului primar PNL Grigore Crăciunescu administratia locală a finanţat realizarea unor lucrări suplimentare în cadrul unui proiect de reabilitare termică a blocurilor turn T6 şi T7 de pe strada Moldovei. În urma verificărilor Curtea de Conturi a cerut recuperarea prejudiciilor iar edil a fost trimis în judecată.