Marian Iacomi, un transportator cu state vechi din Iași recunoaște că lucrurile au scăpat de sub control. Deși lucrează în branșă de 23 de ani și administrează, în prezent, o flotă de 16 camioane, antreprenorul spune că nu s-a mai confruntat cu probleme atât de mari din cauza banilor ca până acum.
Protestele se țin lanț în rândul transportatorilor și fermierilor. Pentru a șasea zi la rând, nemulțumirile i-au scos, din nou, pe șosele și au circulat în coloană, cu viteză redusă, în semn de protest față de eșecul negocierilor cu reprezentanții Guvernului. Ei condamnă taxele din România și se întreabă dacă se mai merită să mai muncească în țară, când numai asigurarea unui camion, pentru o lună de zile, costă 3.000 de lei.
Marian Iacomi, un transportator cu state vechi din Iași, recunoaște că lucrurile au scăpat de sub control. Deși lucrează în branșă de 23 de ani și administrează, în prezent, o flotă de 16 camioane, Marian spune că nu s-a mai confruntat cu probleme atât de mari din cauza banilor ca până acum. „Vă spun sincer, în lunile noiembrie și decembrie am avut două camioane care au făcut transport, cu cereale, în Republica Moldova. După ce am plătit tot, salariul șoferului, rovignete, motorină, asigurare- 3.000 de lei pe lună, doamnă! 3.000 de lei pe lună este asigurarea la un camion! Nu-ți mai permiți acum să plătești 26 sau 27.000 de lei, să ai asigurare tot anul! Că, unul la mână, nu ai de muncă tot anul! Doi la mână, sunt perioade în care rămâi cu camionul în curte, pentru că nu ai șoferi! Șoferii muncesc în Germania, pe salarii de 4.000 de euro. De ce ar mai veni în România, să muncească pe 5-6.000 de lei? Când el se urcă în avion la sfârșitul săptămânii, Stuttgart- Iași, 40 de euro și la revedere! Și luni pleacă iar înapoi sau la două săptămâni sau trei”, s-a plâns Marian Iacomi, administratorul unei firme de transport din Iași.