Dezbateri fără nici un rezultat în legislativul păşcănean privind soarta regiei păşcănene de termoficare. Mult aşteptata şedinţa de analiza pentru a fi găsite măcar răspunsuri pentru abonaţii la sistemul centralizat de încălzire, s-a transformat şi de acesta dată într-o dispută politica între consilierii de la putere şi cei din opoziţie.
Întâlnirea a avut loc luni, de la ora 10.00. Directorul regiei a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018. Pe scurt, numai anul trecut RAGCL a avut pierderi de 3,3 milioane de lei pe motiv că, atât numărul abonaţilor cât şi producţia de căldură au scăzut.
Aleşii locali din opoziţie au constatat că regia a făcut cheltuieli de 120%, mai mult decât veniturile realizate în proporţie de 95% şi că au fost înregistrate pierderi uriaşe atât la termie cât şi în activitatea de transport.
Consilierul Claudiu Bodoasca a susţinut că în aceste condiţii directorul Gelu Nedelcu, singurul vinovat de acesta situaţie, ar trebui să îşi dea demisia aşa cum s-a întâmplat la societatea de salubritate unde nouă conducere a redus pierderile şi a intrat pe profit.
Liderul de grup al consilierilor din opoziţie a fost contrazis chiar de şeful său de partid. Marius Pintilie, susţine că vina nu ar aparţine doar directorului ci şi edilului, pe motiv banii şi puterea sunt la primar şi Consiliul Local.
În acelaşi context consilierul Sorin Olariu a atras atenţia că, la fel de responsabili sunt şi consilierii din perioada 2012 -2016, inclusiv Marius Pintilie, aflat la al doilea mandat, deoarece regia se afla în subordinea legislativului local.
Problemele regiei sunt mai vechi, acumulate în timp spune administratorul public Gică Zanet. În anul 2008 Primăria nu avea nici un leu datorie la RAGCL. Patru ani mai târziu, în timpul administraţiei primarului liberal Grigore Craciunescu, RAGCL a acumulat datorii de peste 16 milioane de lei din cauză că nu a achitat subvenţiile la căldură şi a întârziat plata facturilor unităţilor bugetare.
Plăţile restante au fost achitate, pas cu pas, din 2016, iar de atunci Primăria a asigurat, la zi şi chiar în avans, subvenţiile cu care au fost achitate facturile la gaz.
Zanet spune că Primăria nu putea să facă alte plăti către RAGCL, nici măcar pentru investiţii pentru că unitatea are conturile blocate.
De altfel ANAF-ul ar fi contestat deja o parte din tranzacţii pe motiv că banii ar fi trebuit să ajungă în conturile statului pentru stingerea datoriilor nu ale regiei pentru plata facturilor şi salariilor.
Aleşii locali au fost informaţi de conducerea RAGCL că a fost depus dosarul pentru intrarea în insolventa şi că în câteva săptămâni de zile ar putea fi o primă hotărâre judecătorească. Având în vedere situaţia financiară dezastruoasă, regia ar putea intra direct în faliment sau, în varianta optimistă, judecătorii ar putea decide un plan de reorganizare a activităţii, măcar pentru recuperarea debitelor. În ambele variante la conducerea unităţii ar urma să fie numit un administrator special.
Culmea este că, în timp ce regia cere intrarea în insolventa cu acordul consilierilor locali primarul a solicitat directorului RAGCL să vorbească cu furnizorul de gaz pentru că regia să reia producţia de apă caldă pentru populaţie.
Primarul municipiului a mai spus că RAGCL nu putea şi nu poate accesa fonduri pentru investiţii din cauza datoriilor şi nici să se transforme în societate comercială.
De asemenea bugetul Pascaniului nu poate fi cheltuit doar pe subvenţii la căldură în contextul în care sumele alocate în perioada 2018 – 2019 reprezintă 10% din totalul încasărilor municipalităţii, pe un an de zile.
Şedinţa s-a încheiat fără nici un răspuns concret pentru abonaţi: dacă trebuie sau nu să se debranşeze şi sa îşi pună centrale de apartament.
De asemenea nu s-a discutat deloc despre soarta serviciului de transport public local, serviciu administrat tot de RAGCL.
Concluzia a fost trasă de cel mai în vârstă dintre consilieri: “încercam să descântam o metastază şi aşteptam să se întâmplă o minune…” .
Vasile Avramiuc a atras atenţia că este foarte uşor să fie aduse în discuţie necazurile oamenilor şi să fie exploatate politic, dar soluţiile tehnice trebuie găsite de specialişti.
Consilierul PSD a mai spus că în ultimii zece ani de zile au fost alocate de la bugetul local sume uriaşe de bani pentru subvenţii la căldură, de care au beneficiat doar câteva mii de abonaţi, în timp ce alţii au centrale de apartament sau alte surse de încălzire dar suporta aceste plăti din taxe şi impozite.