-3.2 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 14, 2024

RAGCL Paşcani intră în insolvență. Păşcănenii rămân fără căldură şi apă caldă după 20 martie. Singura soluţie – centralele de apartament

Regia păşcăneană de termoficare intra în insolventa. Directorul RAGCL a primit mandat din partea consilierilor pentru a demara procedurile legale. Hotărârea a fost luată în şedinţa extraordinară care a avut loc luni, 18 martie, de la ora 10.00.

Proiectul de hotărâre propus de primar, suplimentar pe ordinea de zi, a fost aprobat de aproape toţi consilierii prezenţi. Cu o singura exceptie, Claudiu Bodoasca de la PNL s-a abtinut de la vot.

Şedinţa a început cu scandal. Consilierii din opoziţie au cerut primarului retragerea proiectului de pe ordinea de zi pe motiv ca un astfel de subiect trebuie analizat temeinic şi chiar supus dezbaterii publice, înaintea votului.

Liberalii au subliniat că, de principiu, sunt de acord cu intrarea în insolventa a regiei şi chiar cu închiderea ei, în mai multe etape, dar că ar trebui mai întâi găsite soluţii pentru cetăţeni şi serviciul de transport în comun.

De cealaltă parte, primarul Dumitru Pantazi a precizat că nu a solicitat închiderea regiei ci a dat curs unei cereri venită din parta conducerii RAGCL de a primi mandat pentru demararea procedurilor de insolventa.

Edilul municipiului a explicat că regia locală de termoficare înregistrează uriaşe de peste 40 de milioane de lei, conturile blocate şi nu are bani pentru achitarea facturilor curente, situaţie cunoscută de consilieri de ani de zile.

Primarul a mai precizat că regia este în pericol de a rămâne fără gaz metan de pe 20 martie în urma somaţiei trimisă de furnizor şi că păşcănenii trebuie să ştie din timp ce au de făcut. Municipalitatea a garantat plata a 1,5 milioane de lei din subvenţia la căldură, suma epuizată cu consumurile de până acum. Pentru a evita debransarea, RAGCL trebuie să facă plăţi în avans dar nu are banii necesari.

Pantazi a mai spus că până acum s-au pompat foarte mulţi bani în regia de termoficare, pentru subvenţii la căldură, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru investitii. Numai anul trecut au fost achitate peste 2,5 milioane de lei. De asemenea, regia nu poate accesa fonduri pentru modernizare din cauza datoriilor.

Prezent la şedinţa, directorul RAGCL, Gelu Nedelcu, a cerut consilierilor explicaţii despre viitorul cetăţenilor care rămân fără căldură, a salariaţilor şi a serviciului de transport în comun, după declanşarea procedurii de insolventa. În loc de răspunsuri, managerul unităţii a primit sarcina de a prezenta consilierilor mai multe variante de soluţie care urmează să fie analizate într-o viitoare şedinţa.

Nedelcu a subliniat că intrarea în insolventa a regiei este o închidere controlată şi că sunt puţine şanse de redresare din cauza lipsei de eficientă. El a spus şi în momentul de faţă se fac debranşări mai ales în blocurile cu puţini abonaţi. Directorul RAGCL a propus ca şi la blocurile de garsoniere să fie montate centrale proprii de asociaţiile de proprietari.

Directorul regiei a confirmat că după 20 martie este foarte probabil ca regia să rămână fără gaz şi şa nu mai poată furniza apă caldă şi căldură. În aceasta situaţie, reluarea activităţii este puţin probabilă mai ales în contextul în care preţul de producţie ar trebui majorat din nou, după creşterea preţului la gaz cu peste 30%, de la inceputul anului.

În acelaşi context, o parte din consilierii PSD au susţinut că municipalitatea îşi va asuma responsabilităţi de a ajuta familiile cu venituri mici să îşi pună centrale de apartament prin acordarea de ajutoare sociale.

Aceeaşi propunere a fost susţinută şi de consilierul PMP Sorin Olariu. El a precizat că şi la Paşcani poate fi aplicat modelul Galaţi, acolo unde după inchiderea sistemului centralizat de încălzire cetăţenii au primit subvenţii de la primărie pentru achiziţionarea de centrale termice.

Olariu a criticat opoziţia pentru cererea de amânare a proiectului. El a adus aminte că anul trecut a demarat dezbateri pe acesta tema la care consilierii liberali au refuzat să participe cu soluţii.

Până la urma, proiectul a fost aprobat de majoritatea consilierilor prezenţi. În perioada următoare conducerea regiei va demara procedurile de insolventa care pot dura luni de zile.

Recomandări