11.7 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd

Reprezentanţii acestei categorii profesionale spun că intrările în sistem sunt mult mai mici decât ieşirile. Motivul: lipsa de atractivitate financiară.

În aproximativ cinci ani vom rămâne fără asistenţă medicală primară. Aceasta este previziunea me­dicilor de familie, una dintre cauze fiind faptul că în ultimii ani sunt mai mulţi medici care au ieşit din sistem pentru că s-au pensionat decât cei care au terminat rezidenţiatul. Re­prezentanţii medicilor de familie susţin că specialitatea este neatractivă pentru cei tineri, aceasta fiind una dintre consecinţele subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare.

Migraţia în străinătate

Problema nu este una doar la nivel local, ci a fost semnalată în mai multe rânduri şi de către medicii din toată ţara.

„În câţiva ani, această specialitate nu va mai avea resursa umană necesară. De la an la an se constată că numărul de medici care aleg această specialitate scade, iar medicii tineri care sunt în sistem migrează în ţări unde au venituri mai mari şi o recunoaştere profesională corectă. În câţiva ani, România nu va mai avea cabinete de medicină de familie, iar toată activitatea de asistenţă medicală primară va trebui preluată de alte segmente ale sistemului de asigurări – lucru poate posibil la oraş, însă imposibil în mediul rural“, se men­ţionează într-un document de poziţie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

La nivelul judeţului sunt aproximativ 450 de medici de familie, iar în ultimii ani au terminat în medie 14-15 medici această specializare, în condiţiile în care sunt aproximativ 2.000 de medici rezidenţi pentru toate specializările.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări