Raportul de activitate pentru anul trecut al edilului municipiului Pascani este disponibil pe site-ul Primariei, incepand de miercuri 15 martie a.c. Documentul, de 42 de pagini arata mai mult ca un album de fotografii, in total 113, unele facute cu drona, din care 71 cu primarul Marius Pintilie.
In primele pagini edilul prezinta, generic, veniturile si cheltuielile facute anul trecut, dar nu precizeaza, distinct, cati bani au fost cheltuiti pe salarii, pentru achizitii de bunuri si servicii sau alte cheltuieli care au facut obiectul unor critici.
In al doilea capitol este prezentata pe scurt activitatea de registratura si a legislativului local. Primarul a emis 1646 de dispozitii ar consilierii au dezbatut 287 proiecte de hotarare, din care 273 au fost aprobate, in 27 de sedinte. La registratura institutiei au fost inregistrate aproape 30 000 documente.
Primarul care proiectează filme
In capitolul trei sunt prezentate activitatile din educatie cultura si sport. Primaru Marius Pintilie sustine ca anul trecut a alocat unitatilor scolare 13,7 milioane de lei, pentru functionare si 1,7 milioane de lei pentru investitii, desi alocatiile au fost in cea mai mare parte de la Minsterul Educatiei si din bugetul local, prin votul consilierilor locali. De asemenea primarul isi asuma organizarea activitatilor culturale sportive si de recreere de pe parcursul anului trecut, desi unele au fost organizate de institutiile de cultura subordonate Consiliului Local Pascani, de unitatile de invatamant si CSM Pascani iar domeniile respective sunt coordonate de viceprimarul municipiului, conform organigramei. Si formularea „În 2022 am proiectat în aer liber și în sala Casei Municipale de Cultură, 10 filme de lung metraj…” este in nume personal, desi, in mod evident, nu edilul, ci o firma de specialitate contractata de Primarie a prestat acest serviciu. La capitolul „Sanatate” in raportul primarului sunt facute precizari doar cu privire la o serie de investitii, nu si despre principalii indicatori privind sanatatea populatiei, iar la capitolul „Servicii publice” doar despre extinderea retelelor de gaz metan si iluminat stradal, nu si despre cele de apa si canalizare, despre parcari si locurile de veci.
Viceprimarul – partenerul politic, scos din fotografii
Raportul cuprinde si o lista cu proiectele de investitii aflate in derulare, in cea mai mare parte de pe timpul fostei administratii, precum si cu cererile de finantare aprobate. In raport, primarul vorbeste, in nume propriu, si despre actiunile de curatenie, intretinere si reparatii din Pascani, iar in fotografiile care ilustreaza apare doar el, nu si viceprimarul Cristian Ratoi cel care a coordonat, direct, cele mai multe dintre aceste activitati. Edilul nu spune nimic despre calitatea aerului din municipiu si despre impactul taierilor masive de arbori de pe domeniul public.
La capitolul „Administratia Pietelor”, activitate coordonata tot de viceprimar, primarul Marius Pintilie se lauda cu actiunile de igienizare si ca de la producatori si comercianti a realizat incasari de peste 1,3 milioane de lei. Despre modernizarea Pietei Vale, proiect blocat in Primarie, edilul da vina, din nou, pe proiectant:
„…Îmi doresc să putem implementa proiectul de modernizare a pieței din Vale,însă colaboratorul nostru pe parte de proiectare nu reușește sărealizeze un proiect pe care însă colaboratorul nostru pe parte de proiectare nu reușește să realizeze un proiect pe care să-l putem pune în practică, cu toate insistențele și discuțiile purtate de-a lungul a câteva luni de zile….”
Nici un cuvânt despre populație si starea economica a Pascaniului
Raportul cuprinde si doua pagini despre activitatea de asistenta sociala a Primariei. Primarul sustine ca a acordat 77 ajutoare de urgenta si 17 ajutoare de deces, mai putine decat in ceilalti ani. Edilul a explicat, din nou, ca nu a acordat tichete sociale pentru cei nevoiasi, de Craciun si Paste, pe motiv ca ar fi cadouri cu iz electoral. In realitate, dintr-un raspuns transmis catre BIT TV, semnat chiar de edil, acordarea tichetelor se face doar in urma unor anchete si este o activitate de asistenta sociala.
Conform Codului Adminsitrativ pana la sfarsitul primului trimestru al fiecarul an primarul trebuie sa prezinte Consiliului Local un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii adminsitrativ- teritoriale”. In raportul de activitate pe anul 2022 primarul nu face nici o referire la, dinamica demografica, la starea economica a municipiului Pascani si la relatia cu mediul de afaceri.
Singurele precizari in legatura cu acest subiect sunt despre proiectul privind amenajarea parcului industrial, aflat in etape de obtinere a documentelor si avizelor necesare de catre Consiliu Judetean Iasi. De asemenea in raportul primarului nu se precizeaza nimic despre situatia patrimoniala a municipiului si despre datoria publica.
Mentionam ca alti primari din tara au prezentat activitatea anuala, nu in nume propriu ci al primariilor pe care le reprezinta, cu mult mai putine fotografii, dar mai multe date comparative si informatii utile despre comunitati. De exemplu intr-un raport de activitate de la Primaria Cluj Napoca, de 121 de pagini au fost postate 78 de fotografii din care doar 13 cu primarul, iar la Oradea, rapoartele cuprind mai degraba informatii utile decat fotografii. De asemenea, intr-un raport de activitate de la Primaria Iasi, de 48 de pagini, sunt 45 de fofografii, din care doar 15 cu edilul municipiului.
Raportul primarului Pascaniului, pentru anul 2022 poate fi citit aici