* USL poate înregistra în „Republica lui Răţoi” cel mai mare scor în alegerile din 9 decembrie * niciuna dintre cele opt localităţi care delimitează colegiul Paşcani nu este condusă de primari PDL * cu toate acestea, nu sunt excluse surprizele
Ajuns la venerabila vârstă de 74 de ani, Neculai Răţoi (USL) pare a avea o luptă uşoară în alegerile din 9 decembrie. Actualul deputat va candida în zona delimitată de opt localităţi din colegiul Paşcani unde sunt doar primari PSD şi PNL. Contracandidatul lui, fosta inspectoare şcolară generală Liliana Romaniuc, porneşte cu şansa a doua, ea fiind propusă de Alianţa România Dreaptă (ARD).
Conducător al „Republicii Paşcani” timp de 27 de ani
Neculai Răţoi a fost unul dintre cei mai longevivi conducători de comunităţi locale din istoria modernă a ţării. Răţoi a ajuns primar al Paşcaniului în anul 1981 şi până în anul 2008 a fost de neclintit doar cu o singură ocazie. Imediat după Revoluţie, Răţoi a ajuns edil al oraşului Târgu Frumos, dar pentru o scurtă perioadă de timp, ulterior fiind reales la Paşcani. De-a lungul timpului, Răţoi a făcut obiectul unor scandaluri cu iz penal, însă nu a fost niciodată trimis în judecată. Cel mai des, numele acestuia a fost asociat de presă cu retrocedări controversate de terenuri. Răţoi a fost aspru criticat şi pentru investiţia de câteva milioane euro în sediul de lux al primăriei păşcănene. Clădirea a fost dotată cu candelabre aurite, kilometri de marmură şi baie personală cu duş cu hidromasaj. La capitolul avere, Neculai Răţoi are în proprietate cinci terenuri şi două apartamente, acestea fiind cumpărate în special în anii în care a fost primar al Paşcaniului. Anul trecut, în medie, a încasat în fiecare lună din bani publici (pensie şi indemnizaţie parlamentară) circa 1.600 euro. Presa păşcăneană a speculat că Răţoi ar avea sume impresionante de bani în conturi de bănci din Elveţia. În ultimii patru ani, la capitolul eficienţă parlamentară, Răţoi ocupă o poziţie codaşă la nivel naţional, atât timp cât niciuna dintre propunerile legislative iniţiate nu a devenit şi lege. În schimb, două proiecte pe care şi-a pus şi Răţoi semnătura alături de alţi parlamentari au fost acceptate de legislativul ţării. Alte 10 propuneri au fost respinse definitiv.