1.1 C
Paşcani
vineri, decembrie 13, 2024

Redeschideti scoala din Fantanele! Copiii se chinuie sa mearga la alta scoala, cladirea se degradeaza pe zi ce trece

Ne pricepem de minune sa distrugem ceea ce este util si frumos. In doar cativa ani una dintre scolile emblematice din municipiul Pascani a fost scoasa din circuitul educational, fiind transformata initial in depozit de alimente, iar apoi abandonata de autoritati. Este vorba despre scoala „Ion Creanga” din cartierul Fantanele, cladire reabilitata de curand, din fonduri europene.

Institutia este tinuta sub cheie, in timp ce zeci de elevi din zona respectiva merg pe jos pana la una din scolile din oras. Mult mai grav este ca unii dintre copii au renuntat la scoala din cauza drumului anevoios sau pentru faptul ca au fost pieduti pe drum, de sistemul de invatamant in timpul transferului la alte scoli.

Este si cazul lui Vladut, de 8 ani, care parcurge zilnic aproape 6 km dus intors, cu un rucsac in spate, plin de carti si caiete, care are peste 3 kg. Este in clasa I la Scoala Generala Iordache Cantacuzino din zona Deal a Municipiului. Baietelul se trezeste la ora 5.30 – 6.00 pentru a ajunge la timp, la scoala. Ii place, insa spune el, ca drumul este foarte obositor, face aproape 2 ore de mers pe jos. Nu a lipsit de la ore nici cand a fost viscol, pentru ca, i-a zis doamna, ca daca nu vine la ore, nu trece in clasa a II a. Elevul spune insa ca daca Scoala 2 era deschisa, ii era mult mai usor sa mearga la cursuri.

Parintii sunt de-a dreptul revoltati de situatie. Acestia, de mai bine de doi ani de zile, isi duc copiii, in cel mai fericit caz cu masinile personale sau taxiuri, la scolile din oras, costurile de transport ajungand la peste 3 milioane de lei vechi pe luna. Cei care nu au venituri mari, trebuie sa-si conduca micutii, pana la intersectia cu strada Ceferistilor. Pericolul cel mai mare il reprezinta si lipsa trotuarelor. In Fantanele masinile circula cu mare viteza, iar copiii merg cu frica sa nu se intample vreo nenorocire.
Daca nu se redeschide scoala, parintii roaga autoritatile locale, pentru a pune la dispozitie, un microbuz pentru transport copii.

Presedinta comisiei de invatamant cultura – consilierul local Carmen Apostol spune ca doar daca vor fi peste 15 cereri facute pentru infiintarea unei clase, cel mai probabil se va deschide scoala, pentru a veni in intampinarea copiilor in acea zona.

Momentan acolo functioneaza, filiala locala a Casei Corpului Didactic, a Centrului de Excelenta Pascani, iar in cateva incaperi din scoala urmeaza sa se înființeze un centru educațional care să pună accent pe socializare, prin activitate în aer liber, a fundatiei Echo, in parteneriat cu o fundatiei din Pascani.

Mentionam ca desi acolo doua sali de clasa sunt date pentru Centrul de Excelenta, elevii vin la cursuri la Colegiul Sadoveanu, in fiecare sfarsit de saptamana. ziarulorizont.info

Recomandări