vineri, aprilie 18, 2025
13.3 C
Paşcani
Login

Referendumul anti-investitii loveşte suburbiile în plin. Sătenii din Blăgeşti beau apa nepotabila de la cişmele, la şcoală din Găstesti se cumpără apă de la magazin

Referendumul anti-investitii loveşte suburbiile în plin. Sătenii din Blăgeşti beau apa nepotabila de la cişmele, la şcoală din Gastesti se cumpără apă de la magazin

Referendumul anti investiţii loveşte în plin cele cinci suburbii ale municipiului Paşcani, acolo unde majoritatea locuitorilor nu au reţele de apă şi canalizare. Astăzi, reporterii BIT TV au stat de vorbă cu sătenii din Blăgeşti, localitate unde este îngropată doar un km de conductă, pe strada principală. Restul locuitorilor se inghesuie să ia apa de la cele două cişmele care au mai rămas funcţionale. O cără cu bidoanele şi găleţile, de câteva ori pe zi, corvoadă istovitoare mai ales pentru copii şi bătrâni.
În timpul verii problemele sunt şi mai mari. Cozile la apă sunt pe sute de metri, povestesc oamenii.
Sătenii aduc apa de la cişmele, pentru cea din fântâna nu poate fi băută şi nici măcar folosită la spălat. Este plină de aluviuni şi foarte murdară din cauză că localitatea se afla în apropierea râului Şiret iar pânza freatică este la suprafaţă.
Unii şi-au făcut câte două puţuri de apă dar nu le pot folosi, mai ales când plouă afară.
Culmea este că nici apă de la cişmele nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi băută. Nu este potabilă avertizează specialiştii şi cei de la Primăria Paşcani, dar nu au ce să facă. O beau pentru că nu au reţele de apă!
Probleme sunt şi cu inundaţiile în zonă, mai ales după precipitaţii. Nu de puţine ori culturile au fost distruse şi curţile pline de apă pentru că nu sunt reţele de canalizare.
Din aceste motive locuitorii din Blăgeşti nu înţeleg demersurile politicienilor de a renunţa la cele 13 milioane de euro, din fonduri europene. Ei spun că nu vor referendum ci reţele de apă şi canalizare.
Reporterii BIT TV au revenit la Gastesti, pentru a vedea cum se descurcă, fără apă curentă, copiii de la şcoală şi grădiniţă. Majoritatea dintre ei vin cu sticlele de acasă iar conducerea şcolii cumpăra apă îmbuteliată de la magazinul de peste drum. Banii sunt folosiţi din bugetul alocat de Primărie pentru şcoală.
Pentru grupurile sanitare se foloseasca apă dintr-un puţ din apropiere. Mai ales vara, când este secetă, apa nu este suficientă şi apar probleme. În loc de canalizare a fost amenajata o fosă care trebuie curăţată periodic.
Aceleaşi nemulţumiri le regăsim şi în sat. De când au auzit de referendum locuitorii din Gastesti nu mai au linişte. Ei spun că politicienii ar trebui să îi ajute, nu să le facă probleme şi nu sunt de acord cu iniţiativa anunţată de liderul PNL Paşcani, Marius Pintilie.
Problema investiţiilor pentru apă şi canalizare, dezbătută intens la televizor, a trezit la viaţa satul amorţit de iarnă. Oamenii au auzit deja de fondurile europene care trebuie să ajungă la Paşcani. Unii vor ca Apa Vital să rămână şiş a facă extinderea reţelelor de apă şi canalizare, alţii nu mai cred în promisiuni.
Menţionăm că referendumul anti investiţii a fost propus de un grup de consilieri PNL, în ziua alegerilor locale, pe 5 iunie. Păşcănenii sunt invitaţi să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu să mai rămână în asociaţia judeţeană ARSACIS şi cu operatorul Apa Vital. În situaţia în care răspunsul ar fi negativ Pascaniul ar urma să piardă cele 13 milioane de euro investiţii de la Uniunea Europeană, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

Recomandări