1 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Resfințirea Bisericii Sfânta Treime din Miroslovești a reunit întreaga comunitate în credință și tradiție – FOTO/VIDEO

Duminică, 18 august 2024, comunitatea din Miroslovești a trăit un moment de înaltă spiritualitate și emoție cu ocazia resfințirii Bisericii Sfânta Treime. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de momente religioase solemne, care i-a  adus împreună atât pe cei tineri, cât și pe cei vârstnici, sub semnul credinței și al tradiției.

Ceremonia de resfințire a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, condus de PS Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a binecuvântat lăcașul de cult renovat și au oferit credincioșilor binecuvântarea divină.

A debutat cu ritualul înconjurului bisericii cu cele trei popasuri marcate tot de trei lecturi evanghelice, în care se sfințesc zidurile lăcașului de cult.

După ce a fost înconjurată biserica, episcopul-vicar s-a așezat în genunchi  înaintea uşilor de la intrarea în lăcaș și a bătut cu crucea în ele, rostind: „ridicaţi voi porţile… ca să intre Împăratul Slavei”.

Soborul de preoți, dar și o parte din credincioși au intrat în interiorul bisericii unde a avut loc sfinţirii altarului şi a Sfintei Mese, la care au asistat şi oficialităţi locale și județene. Toţi au trăit cu evlavie întreaga procesiune, având în centrul ei aşezarea în piciorul Sfintei Mese a hrisovului de sfinţire.

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir.

Sărbătoarea a continuat cu o slujbă ce a avut loc pe scena amenajată spre biserica de lemn, monument istoric.      

Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la lucrările de consolidare a sfântului locaș, părintele paroh, Liviu Siminciuc, a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de refacere a bisericii, ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie, potrivit Arhiepiscopiei Iașilor.

O ocazie deosebită pentru credincioși și unică pentru femei a fost posibilitatea de a trece și a se închina la Sfântul Altar.

La final, toți cei prezenți au primit din partea localnicilor, dar și a organizatorilor, porții de mâncare.

Biserica Sfânta Treime, simbol al credinței și al identității locale, a fost supusă unor lucrări ample de renovare, creând astfel o punte între trecutul istoric al bisericii și viitorul său în comunitate.

Restaurarea s-a desfășurat cu sprijinul comunității, al autorităților locale și al mai multor sponsori.

De precizat este faptul că biserica din Miroslovești are 103 ani de la prima sfințire.

 

 

Recomandări