1.1 C
Paşcani
vineri, decembrie 13, 2024

Reţea de traficanţi de maşini de lux, destructurată de DIICOT. Vama Paşcani, fieful infractorilor

Procurorii DIICOT Harghita au trimis pe masa judecătorilor ieşeni un dosar exploziv. Patru ieşeni sunt acuzaţi că au ţepuit statul cu nu mai puţin de 800.000 de lei, cu ajutorul unui vameş.
Potrivit anchetatorilor, Ilie Diaconu şi Adrian Lipan, ambii de 42 de ani, „au vămuit în mod fraudulos, în nume propriu ori în numele altor persoane, prin folosirea de documente falsificate, respectiv contracte de vânzare-cumpărare şi certificate de circulaţie a mărfurilor tip EUR 1, un număr însemnat de autovehicule provenite din străinătate, dintre care unele au fost introduse în ţară în mod ilicit, fiind reclamate ca sustrase în ţările lor de origine”. Astfel, autorităţile au fost păcălite, calculând în mod eronat cuantumul taxelor vamale. Cei doi au fost ajutaţi de Robert Valdemare Copacinschi (39 de ani), care le-a procurat certificatele, dar şi de vameşul păşcănean Corneliu Burlacu.
Cum acţiona reţeaua


Cercetările au fost începute de anchetatorii ieşeni, dar apoi au fost preluate de colegii din Harghita. Oamenii legii au mai stabilit că„grupul infracţional avea legături cu traficanţi de autovehicule furate din Italia şi Germania care traficau autoturismele din aceste ţări prin diverse metode, printre care cea mai uzitată a fost furtul cu acordul proprietarului, în sensul că autoturismul, după ce era valorificat în România la un preţ mai mic, era reclamat ca furat de proprietari sau chiar aceştia aduceau maşinile în România, unde la vindeau la un preţ modic, după care le reclamau furate în Italia şi încasau asigurarea, fraudând astfel firma de asigurări”.
Tot italienii le aduceau membrilor reţelei şi documente de înmatriculare originale, în alb, furate de la oficiile de profil din Italia. Multe din maşini ajungeau la Arad, Oradea şi Satu Mare. Pentru a-şi ascunde urmele, membrii reţelei s-au folosit de identitatea altor inşi pe al căror nume au trecut maşinile, fără ca unii dintre ei să aibă habar. Mai târziu, autovehiculele au fost vândute. „Unii dintre cetăţenii repatriaţi şi-au vândut dovezile de repatriere către învinuiţi, acestea fiind folosite pentru acordarea unor regimuri vamale cu scutire totală a taxelor vamale, fapte prin care s-au adus prejudicii statului prin neplata taxelor vamale”, au mai spus anchetatorii.
Vama Paşcani, fieful infractorilor
Burlacu a avut un rol esenţial în derularea afacerilor ilegale, spun procurorii, facilitând „cu ştiinţă vămuirea majorităţii autovehiculelor traficate, acceptând documente vamale falsificate în baza cărora au fost acordate în mod abuziv regimuri vamale tarifare preferenţiale, uneori cu scutire totală a taxelor vamale, sau prin calcularea eronată a cuantumului accizelor bunurilor importate. Activităţile infracţionale au fost favorizate şi de relaţiile de prietenie existente între inculpaţii Diaconu, Lipan, fostul lucrător vamal Burlacu şi şeful Biroului Vamal Paşcani Nechifor Vasile”.
În faţa anchetatorilor, ex-vameşul, acum director de vânzări la o firmă, a spus că nu ştia că documentele maşinilor erau false.„Din cercetările efectuate în cauză a reieşit că în realitate Burlacu Corneliu era la curent cu faptul că documentele prezentate în cadrul formalităţilor de vămuire erau falsificate. Astfel, în cazul vămuirii unui autovehicul marca Peugeot 406 învinuitul a acceptat la vămuire un certificat de origine în alb, iar în alte 12 cazuri a falsificat chitanţele vamale prin modificarea fie a datei, fie a cuantumului taxelor”, au concluzionat anchetatorii.
Continuare pe Evenimentul..ro

Recomandări