Gospodinele din Moldova pregătesc în această săptămână colăcei gustoşi pentru ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Produsele delicioase, de pe care nu lipsesc mierea şi nuca măcinată, se dau de pomană de sufletul morţilor.
În comunităţile tradiţionale din Moldova, începutul de primăvară este marcat de sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, din 9 martie. Culinar, această zi stă sub semnul pregătirii colăceilor în formă de 8, care reprezintă cifra echilibrului cosmic. În Moldova, aceste produse sunt de dimensiunile unor colaci şi se coc în cuptor, în timp ce în alte regiuni din ţară sunt mai mici şi se fierb într-un sirop dulce. Pentru că această perioadă coincide cu Postul Paştelui, unele gospodine preferă să pregătească aluatul cu ingrediente de post, în timp ce altele adaugă lapte şi ouă. Reţetă pentru mucenici cu aluat de frupt Ingrediente necesare pentru mucenicii moldoveneşti:
– 1 Kg de făină;
– 400 ml de lapte;
– 200 gr de zahăr;
– 3 ouă; 25 gr de drojdie;
– 2 linguri de ulei;
– 200 gr de nucă;
– 1 ceaşcă miere de albine;
– un praf de sare şi o lămâie.