Deși în general, în România natalitatea este în scădere, există sate în comunități defavorizate unde nu sporul de natalitate impresionează, ci numărul de nașteri la vârste fragede. Un astfel de exemplu este comuna Lungani, din județul Iași, unde fenomenul nașterilor la mame minore rămâne unul semnificativ: este localitatea cu printre cele mai multe nașteri de genul acesta din țară.
„Conform unor rapoarte anterioare, aproximativ 10-15% dintre nașterile din comună sunt ale mamelor minore. Din statisticile noastre rezultă un număr de 20-25 de minore care nasc anual”, a declarat Alexandru Hrițcu, asistent social în cadrul comunei, pentru „Ziarul de Iași”.
Principalele cauze ale acestui fenomen sunt sărăcia, căsătoriile timpurii – mai ales în rândul populației rome – și lipsa modelelor parentale. „Sărăcia este una dintre principalele cauze, deoarece mulți tineri provin din familii cu venituri reduse, unde educația nu este o prioritate , iar fetele ajung să devină mame la vârste fragede. Căsătoriile timpurii ar fi a doua cauză, mai ales în rândul populației rome. Căsătoriile la vârste fragede sunt o tradiție, ceea ce crește numărul mamelor minore. Lipsesc modelele din familie, deoarece multe tinere cresc în medii în care și mamele lor au devenit părinți la vârste mici, perpetuând astfel un cerc vicios”, a adăugat acesta.