7.7 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

România, în pragul unei noi epidemii. Cum am ajuns aici: „Toți suntem influenceri”

România se află în pragul unei duble epidemii: cea de rujeolă, deja declarată, și cea de gripă, atenționează medicii. Ministrul Sănătății avertizează că suntem în a treia săptămână de creștere abruptă a numărului de cazuri de gripă. Sociologul Dan Petre a analizat fenomenul din cauza căruia suntem în acest stadiu și a oferit mai multe răspunsuri.

(…)

Cât despre o eventuală epidemie de gripă în România, deocamdată nu se știe nimic. Suntem însă foarte aproape de acest moment. „Noi așteptăm apariția epidemiei încă de acum vreo două săptămâni. Acum însă observ că numărul îmbolnăvirilor s-a stabilizat. Parcă nu mai crește așa de mult. Din punctul de vedere al pragurilor epidemiologice, nu este epidemie de gripă. Dar numărul cazurilor de gripă este mare“, a mai declarat dr. Cătălin Apostolescu.

În acest context, ministrul Rafila a precizat că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere „abruptă“ a numărului de cazuri de gripă, subliniind că s-au înregistrat decese cauzate de această boală. Conform acestuia, „dacă vor exista trei săptămâni care depăşesc media multianuală de număr de cazuri de gripă, atunci se poate pune problema unei situaţii de tip epidemic. Dar această situaţie evoluează diferit în funcţie de zonele şi de oraşele din ţară.“

De ce nu se vaccinează românii

Sociologul Dan Petre, profesor universitar la SNSPA, a explicat pentru „Adevărul“ că există mai mulți factori care ar trebui analizați. „Pe primul loc în topul motivelor pentru care românii refuză vaccinarea aș pune nivelul redus de educație științifică. Lipsa de încredere în știință. Sistemul de învățământ nu este configurat în această direcție, pentru gândire critică, pentru logică, pentru gândire științifică. Și mă refer aici la primii ani de școală. Apoi, se observă o scădere accelerată a încrederii românilor în autorități“, a explicat specialistul.

Al treilea motiv îl reprezintă efectele pandemiei de COVID-19, a mai precizat sociologul. Aceasta se referă la modul în care a fost gestionată criza în România.

Continuarea pe Adevarul 

Recomandări