România este pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent al șpăgilor în sănătate, adică 19%. Teama că nu vor avea acces la serviciile medicale, sau că nu vor primi cel mai bun tratament sunt principalele motive. O altă realitate este că unii medici condiționează actul medical de aceste plăți informale. Vedeți la „Pacient în România” de ce sistemul de sănătate românesc continuă să fie cel mai corupt din Europa.
Pacientă: Știți cum e în spital… În spital lumea șușotește și întreabă „ce faci, tu cât ai dat?”.
Este mărturia unei paciente care a trecut prin spitalul de la Iași, unde procurorii au intrat pe fir din cauza corupției.
Corupția aici ajunsese la un alt nivel: punea în pericol viața bolnavilor. Pacientă: Am auzit multe discuții, la persoane, că mulți dădeau bani. Li se cerea. „Dacă vrei să-ți fac, vii cu atât”… de la 500 de euro în sus. Astfel de discuții și frământări ale pacienților au loc în special când urmează să facă o intervenție medicală dificilă.
Rozalina Lepădat: Unii dintre ei mă întreabă – „Și trebuie să dau o atenție?”. Le spun, nu. Dacă vrei o atenție le cumperi un buchet de flori, cred că asta putem.
Asta e job-ul medicului, să aibă grija de noi fără să primească. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală: Folosesc termenul – „Am și eu o atenție pentru dumneavoastră. E nevoia lor de atenție, sau frica lor că atenția de care au nevoie nu va fi oferită fără acel gest.
Motivele pentru care pacienții spun că recurg la acest gest sunt multiple.
Motivele pentru care pacienții dau șpagă:
- Să primească un tratament mai bun;
- Să obțină un serviciu medical suplimentar;
- Să-și exprime recunoștința;
- Pentru că medicul a cerut șpagă;
- Se tem să nu le fie refuzat tratamentul